Adrian Newey 2021-ben súlyos balesetet szenvedett, azonban a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek, és Bernie Ecclestone-nak köszönhetően a legendás tervezőmérnök még most is aktívan dolgozik a Forma-1-ben.

Nagyon keveset lehetett tavaly nyáron tudni Adrian Newey biciklibalesetéről. Felesége, Amanda szerint életveszélyben volt a Williams, McLaren, Red Bull legendás mérnöke, míg Christian Horner egy klasszikus PR fogást alkalmazva „túlzónak” címkézte a Newey állapotáról szóló cikkeket.

A The Race-nek adott interjújában azonban Newey elismerte, hogy nagyon is komoly következményei lehettek volna egy egyébként hihetetlenül „buta” balesetnek.

„Nagyon buta baleset volt. Az augusztusi szünetben a feleségemmel Horvátországba utaztunk. A hotelünknek volt egy pá fa, elektromos motorral ellátott biciklije. Se világítást, se sisakot nem adtak hozzá, de volt kiépített bicikliút a város felé. Bebicikliztünk vacsorázni, a hazaúton azonban nagyon sötét volt.”

„A telefonom a lemerülés határán volt, ezért Amanda biciklizett előttem, és a telefonjával világított. Természetesen ehelyett gyalogolnunk kellett volna, de nem tettük. Szembejött egy pár gyerek, Amanda kikerülte őket az egyik oldalról, én pedig próbáltam elmenni a másik oldalon, ahol azonban egy két méteres szakadék volt, ami egy sziklás tengerpartra vezetett.”

Newey itt ütötte be a fejét, azonban szerencséjére nem csak a felesége sietett a segítségére:

„Szerencsére pont Bernie Ecclestone-nal és a feleségével, Fabianával voltunk akkor már egy pár napja. Bernie a horvát kapcsolatait kihasználva elérte az ország egyik vezető idegsebészét, aki szintén szabadságon volt, de engem mégis ellátott.”

„Csak egy pár másodpercig voltam eszméletlen, beütöttem a fejemet, de azt hittem, rendben leszek. Nem lettem. Másnap reggel borzalmasan éreztem magamat, és kiderült, hogy betört a koponyám. Mindenki azonnal intézkedett. Bernie a horvát idegsebésszel az oldalán az egyik barátommal talált egy orvost odahaza az Egyesült Királyságban. Christian (Horner) megszervezte a hazautazásomat, és azonnal megműtöttek. Ki kellett emiatt persze hagynom egy pár versenyt, és Isztambulban sem voltam még valami jól. Austinra már rendbe jöttem, de senkinek nem ajánlom ezt az élményt.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL