hero image

Jövőre eltűnhet a közutálatnak örvendő sikán a Forma-1-ből

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Verstappen ellen több mint nehéz az élet a pályán (videó)

FORMA-1

Videón Gasly hatalmas előzése Abu Dhabiból, majd kapott egy pofont

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

Motorsport.hu
2022/05/12 20:47
A barcelonai Circuit de Catalunya elismerte, azon dolgoznak, hogy megkapja az FIA 1-es homologizációját is a pálya régi, sikán nélküli vonalvezetése is.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

Talán egyetlen pálya alatt sem remegett annyira a léc az F1-es versenynaptárban az utóbbi években, mint Barcelona alatt, de Carlos Sainz ferraris szerződésével és Fernando Alonso visszatérésével az F1-fanatizmus ismét elkezdett visszatérni Spanyolországba.

Az egyetlen problémát már csak azt jelenti, hogy a barcelonai pálya vonalvezetésén szinte egyáltalán nincs előzési pont, amiért a harmadik szektor szűk sikánja is felelős, ugyanis túlságosan is lelassítja az autókat ahhoz, hogy az egyébként hosszú célegyenes végére kellő sebességkülönbség alakuljon ki a támadó és a védekező versenyző között.

Már évek óta téma, hogy a sikán megszüntetése mellett a MotoGP-hez hasonlóan a pálya régi vonalvezetését kéne használnia az F1-nek is, erre azonban biztonsági okokból nincs lehetősége a száguldó cirkusznak.

A pálya igazgatója, José Luis Santamaría azonban a Spanyol Nagydíj előtti héten bejelentette, hogy a legújabb tanulmányuk szerint a nemrégiben bevezetett újgenerációs TecPro falak már kellően biztonságossá tennék az F1 számára is a pálya régi vonalvezetését.

Santamaría a SoyMotornak nyilatkozva elismerte, hogy már megindították az eljárást, amelynek keretein belül a régi vonalvezetés is megkapná az F1-es versenyrendezéshez szükséges 1-es licencet, így 2023-tól – amennyiben az F1 is úgy dönt – visszatérhetnének a régi vonalvezetéshez, amely sokkal gyorsabb köridőket, és reményeik szerint akciódúsabb versenyeket eredményezhetne.