hero image
Twitter/Mercedes-AMG Petronas F1 Team

Jövőre is felfordulás várható a pilótapiacon?

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

FORMA-1

Bearman nagyon összetörte az autóját Imolában

Motorsport.hu
2022/12/29 10:29
Sebastian Vettel júliusban jelentette be visszavonulását, amivel alaposan megkavarta az állóvizet a pilótapiacon. A 2023-as szezon előtt jó néhány ülés cserélt gazdát, de ez könnyedén megtörténhet a következő idény után is.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

Mivel a 2022-es szezon a szabályváltozásoknak köszönhetően teljesen új korszakot nyitott a száguldó cirkuszban, így a csapatok nagy része az állandóság mellett döntött a pilótapárosokat illetően.

Ennek megfelelően, egy-két kivételtől eltekintve a már jól bevált versenyzőkkel vágtak neki az esztendőnek, idény közben viszont sok változás történt.

Több pilótának is lejárt a kontraktusa az idei szezon végén, de nem mindenki "dolgozott meg" eléggé a hosszabbításért és ez vélhetően jövőre sem lesz másképp.

Jelenleg hét olyan versenyző van a rajtrácson, akinek 2023-ig tart a szerződése mostani csapatánál, ami újabb izgalmas időszakot vetít előre.

Az első és legnagyobb név a listán természetesen a hétszeres világbajnoké, de jelenleg nehezen elképzelhető, hogy a Mercedes ne újítsa meg Lewis Hamilton szerződését.

Mindkét fél többször hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy még ezen a télen nyélbe üthetik az üzletet, Hamilton pedig szeretne ismét visszatérni a futamgyőzelmek útjára - ha már ez idén pályafutása során először nem jött össze neki.

Három olyan versenyző is akad, aki már idén is ott volt a mezőnyben, de jövőre mindenképpen villantania kell, ha szeretné meghosszabbítani Forma-1-es tartózkodását.

Cunoda Júki, Csou Kuan-jü és Kevin Magnussen jövője sincs kőbe vésve, így kulcsfontosságú lesz számukra, hogyan teljesítenek 2023-ban.

Cunoda maga is elismerte, már az is meglepte, hogy kapott egy második évet a Forma-1-ben, Franz Tost csapatfőnök azonban egyelőre bízik a japánban, és ez lehet a pilóta esélye. Tost leszögezte, csak és kizárólag a versenyzőtől függ, hogy kap-e újabb lehetőséget, így a teher azért ott pihen Cunoda vállán.

Csou második évét kezdheti meg az Alfa Romeo színeiben, és a hinwili alakulat szintén elégedett a teljesítményével. Ugyanakkor, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a csapat erőteljesen támogatja Theo Purchaire-t, így ha a kínai nem mutat fejlődést, könnyedén kikerülhet a képből.

A legnyugodtabb talán az a Kevin Magnussen lehet, aki gyakorlatilag a strandról tért vissza a Haashoz, miután az amerikai istálló megvált Nyikita Mazepintől, de gyorsan lerázta magáról a rozsdát.

A dán a bahreini szezonnyitón azonnal egy ötödik helyezéssel jelentkezett, majd Brazíliában megszerezte a csapat fennállásának első pole pozícióját, nagyon rosszul kell teljesítenie ahhoz, hogy Günther Steinerék ne benne gondolkodjanak 2024-től is.

Érdekes lehet Nico Hülkenberg helyzete, hiszen a rutinos német pilóta 2019 után lesz ott ismét teljes állású versenyzőként a rajtrácson, a nyomás pedig viszonylag nagy lehet rajta, hiszen a sokak által kedvelt Mick Schumachert pöckölte ki a Forma-1-ből.

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a múltban nem ápolt felhőtlen viszonyt következő csapattársával, Kevin Magnussennel, a korából adódóan viszont nem meglepő, hogy egyelőre csak egy évre szóló kontraktust kapott a Haastól.

Szintén jövőre kell bizonyítania Logan Sargeant-nek és Nyck de Vriesnek, hogy helye van a legjobbak között, a Willaims és az AlphaTauri újonca is csak a jövő évre kapott megbízatást egyelőre.

Az amerikai esetében leginkább az lesz a fontos, hogy képes legyen hasonlóan stabil teljesítményt nyújtani, mint amilyet Alex Albon mutatott idén, míg a holland egy jó szezonnal akár abban is reménykedhet, hogy előléptetik a Red Bullhoz Sergio Perez helyére.