hero image
dppi

Különleges Senna-matricával fog versenyezni a Ferrari Imolában

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

FORMA-1

Vettel Ayrton Senna utolsó győztes F1-es autóját hajtotta meg, két zászlóval a kezében! (videó)

FORMA-1

Verstappennek jól ment iRacingben: Bámulatos kettős előzést mutatott be (videóval)

Motorsport.hu
2024/05/16 17:50
Ayrton Senna 30 évvel ezelőtt hunyt el Imolában, azon a versenypályán, ahol most ismét pályára gurul az F1-es mezőny.
Ajánlott Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

1994-ben ezen a bizonyos imolai hétvégén olyasvalami történt, aminek nem volt semmilyen előjele, függetlenül attól, hogy akkoriban még igencsak veszélyes volt a sport. Ugyan ma is, messze biztonságosabb is, és nemcsak a 90-es évekhez képest. Az ami Jules Bianchival történt, szintén felfoghatatlan, hihetetlenül balszerencsés volt a tehetséges pilóta.

Senna viszont nem egy pályán lévő munkagépnek ütközött, hanem a betonfalnak csapódott neki. A lehető legrosszabb szögben kapta el a falat a brazil legenda, alig pár centiméteres különbség is elegendő lehetett volna ahhoz, hogy még ma is életben legyen, és esetlegesen megússza egy súlyosabb sérüléssel.

Szinte az agyunkba égett az a bizonyos jelenet, ahogyan Senna hirtelen mozdulatlanná válik, és semmilyen reakciót nem ad a rádión keresztül. Azonnal mindenki a legrosszabbra gondolt, még akkor is, ha alapesetben talán csak elájult, de sokkal többről volt szó. Egy szempillantás alatt megváltozott minden, és már soha nem térhetett magához.

Nem tudhatjuk, mik lehettek az utolsó gondoltai a becsapódás előtt, és annyira minden gyorsan történt. A 30 éves évforduló miatt ez az imolai hétvége még inkább Ayrtonról, az emlékéről fog szólni, a Ferrarinál is. Ugyan soha nem versenyzett az olaszoknak, sokan szerették Olaszországban is, és milliók siratták meg.

A Ferrari ezen a hétvégén egy különleges matricával versenyez, tisztelegve Senna előtt, aki már három évtizede nem lehet velünk. A halálos balesete előtt tárgyalásban állhatott a Ferrarival, így lehetséges, hogy Maranellóban folytatta volna, talán Michael Schumacher csapattársaként, ami egy őrületes párost eredményezett volna.