hero image
dppi

Ma 12 éve halt meg az F1-et is megjárt legendás Carroll Shelby

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

FORMA-1

Bearman nagyon összetörte az autóját Imolában

Motorsport.hu
2024/05/10 14:39
Carroll Shelby legendás autótervező volt, akinek hosszú élet adatott meg, míg sok más társa nem lehetett ilyen szerencsés.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

Carroll Shelby egy igazi legenda, aki versenyzett is, nemcsak autókat tervezett. Sőt, a Le Mans-i 24 órás verseny győztese lett 1959-ben, ami a motorsportok egyik csúcsa a Forma-1 mellett, különösen azokban az időkben.

Shelby jelentős mértékben járult hozzá az autógyártás világához, és olyan autók fűződnek a nevéhez, amikre nehéz szavakat találni. Ma 12 éve hunyt el 89 éves korában, pár hónappal a 89. születésnapja után, így valóban szép kor adatott meg számára, ráadásul nagyon sikeres és boldog lehetett.

2019-ben mutatták be Az aszfalt királyai című filmet, aminek az ő karaktere lehetett az egyik főszereplő, de ezt már nem élhette meg. A Ford és a Ferrari párbaját dolgozta fel a film az 1966-os Le Mans-i futamon, amiben Matt Damon alakította. Az egyik legjobb autós alkotás, ami valaha készült, és bármikor szívesen újranéznénk.

Shelby még az F1-ben is megmérettette magát, bár csak 8 nagydíjon volt ott. A Maserati és az Aston Martin autóját vezethette 1958 és 1959 között. Először Franciaországban jelent meg az F1-ben a Maserati színeiben, majd utoljára Olaszországban az Aston Martinnal, egy DBR4-es volánja mögött, amivel a 19. helyről indult, majd 10. lett.