hero image
dppi

Ma 26 éve futotta 100. F1-es nagydíját Mika Häkkinen

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Keményen beszólt a McLaren versenyzője Oconnak Imolában

FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

Motorsport.hu
2024/04/26 10:34
Mika Häkkinen 26 évvel ezelőtt ezen a napon állt rajhoz 100. alakommal a Forma-1-ben, ami érdekes mérföldkő volt számára.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

26 évvel ezelőtt rendezték meg az 1998-as San Marino Nagydíjat, négy esztendővel azt követően, hogy Ayrton Senna tragikus balesetet szenvedett a helyszínen a Williams volánja mögött. A brazil halála után még biztonságosabb lett az F1, amivel nem egy versenyző életét menthették meg a következő években.

Akkoriban még mindig sokat beszéltek Senna haláláról, ami mai napig téma. Az 1998-as versenyhétvége időmérő edzésén a két McLaren-Mercedes végzett az élen, Coulthard 0,1 másodperccel volt gyorsabb Häkkinennél, akit a nagy riválisa, Michael Schumacher követett majdnem 0,5 másodperces lemaradással.

A legjobb 10-ben még Irvine, Wurz, Villeneuve, Hill, Frentzen, R. Schumacher és Fisichella voltak ott. A futam nagyon balszerencsésen alakult Häikkinen számára, aki váltógondok miatt már a 17. körben kiesett. Végül csak 9 autó fejezte be a futamot, ami akkoriban nem volt túl ritka, nem voltak megbízhatóak a versenygépek.

A versenyt Coulthard nyerte, mely a negyedik győzelmét hozta az F1-ben, addig a McLaren 110. alkalommal húzta be az első helyet. Häkkinen pedig 100x állt fel a rajtrácsra, de ennek utólag a történtek miatt nemigazán tudott örülni, viszont így is bajnok lett a szezon végén, akárcsak 1999-ben.