hero image
dppi

Ma 30 éve hunyt el Ratzenberger, majd egy nappal később Senna

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

FORMA-1

Vettel Ayrton Senna utolsó győztes F1-es autóját hajtotta meg, két zászlóval a kezében! (videó)

Motorsport.hu
2024/04/30 10:22
Napra pontosan 30 éve hunyt el Roland Ratzenberger, rögtön az F1-es pályafutása legelején egy szörnyű balesetben.
Ajánlott Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

Minden évben megrázó visszaemlékezni az 1994-es imolai hétvégére, ugyanis két F1-es pilóta is életét vesztette, köztük Ayrton Sennával, minden idők legnagyobb versenyzőjével, akinek szintén nem lehetett megmenteni az életét. A brazil egy nappal azt követően hunyt el az imolai balesetben, hogy 24 órával korábban az osztrák társa belehalt a sérüléseibe.

Akkoriban sokan már biztonságosnak gondolták az F1-et, de ez a két tragédia rámutatott arra, hogy nagyon sok munka áll a sport előtt. Felfoghatatlan, ami az 1994-es San Marino Nagydíjon történt, és ugyan sokan Senna halálával kötik össze az eseményt, nem szabad megfeledkezni Roland Ratzenbergerről.

Roland Ratzenberger a 34. születésnapjára készült, boldogan, ugyanis elérte élete legnagyobb álmát, és bemutatkozhatott az F1-ben. Az 1994-es Brazil Nagydíjon történt meg számára a nagy pillanat, majd röviddel ezután halálos balesetet szenvedett a Simtek autójával, rajta sem lehetett már segíteni.

A 33 éves versenyző mit sem sejtett, amikor autóba pattant, majd olyan szerencsétlen módon csapódott be, hogy onnan nem volt visszaút számára. Az időmérő a megszokott módon zajlott, egészen a baleset pillanatáig, amikor az osztrák hirtelen letért a pályáról, és közel 315 km/órás sebességgel nekicsapódott a falnak.

Körülbelül 500g erővel vágódott a falnak a pilóta, ami az akkori technikával gyakorlatilag túlélhetetlen volt. Ugyan még életben volt, amikor kórházba szállították, röviddel azután elhunyt, hogy a helikopter landolt az orvosi stábbal. Többek között koponyatörést szenvedett, mely olyan súlyos volt, hogy a mai orvostudomány sem menthette volna meg az életét.

Ratzenberger volt az első olyan F1-es pilóta az 1982-es szezon óta, aki egy nagydíjhétvégén szenvedett halálos balesetet. Akkor Riccardo Paletti halt meg a Kanadai Nagydíjon, míg 1986-ban Elio de Angelis egy F1-es teszten vesztette életét, mindössze 28 évesen. Angelis még ma is élhetne, ha gyorsabban érkezik a segítség, miután a franciaországi teszten nem volt kiszolgáló személyzet, és több mint 30 percbe telt, mire a helikopter kórházba vitte. Ugyan csak kulcscsonttörést szenvedett, a belélegzett füst miatt másnap megfulladt a kórházban.