Nem sokkal a brazil legenda halála előtt a McLaren mérföldkövet ért el a Forma-1-ben, köszönhetően Ayrton Sennának.

Ayrton Senna már régóta nem lehet velünk, ugyanakkor az emléke örökké élni fog. Számtalan emberre van olyan hatással, mint csak kevesen, ennyi idővel a halálát követően is, hiszen 1994-ben hunyt el. Évtizedek teltek el a halálos balesete, és nyilvánvaló, ha az az incidens később következik be, még ma is élhetne.

Soha nem tudjuk meg, hogy Senna mennyi mindent érhetett volna még el a pályafutása alatt, de az biztos, hogy nem marad a Benettonnál, ha nincs a tragédia. Nem titok, akkor már tárgyalt a Ferrarival, és jó esély lett volna arra, hogy az olaszoknál folytassa tovább, így egy újabb nagy csapatnak versenyezhetett volna.

1993-ban még a McLaren pilótája volt, és 31 évvel ezelőtt ezen a napon megint magasra tette a lécet. Ez volt az ugyanis a McLaren történetének 100. győzelme, amit Senna hozott össze. Akkor már 37 sikernél járt a legendás brazil, aki 41 győzelemig jutott. 1993-ban szerezte az utolsót, mert 1994-ben már nem nyert a halála előtt.

A verseny második érdekessége, hogy Damon Hill ekkor állt először dobogóra, második lett, míg a dobogó legalsó fokára Michael Schumacher pattanhatott fel. A Benetton is jubilált, hiszen a 40. dobogóját gyűjtötte be, és egyúttal a 10. leggyorsabb körét. A helyszín Interlagos, Brazília volt, ami Senna számára még különlegesebbé tette a körülményeket.

Az időmérőn Prost végzett az élen a Williams volánja mögött, majdnem 1 másodpercet adott a csapattársának, Hillnek. Nem sok esély volt arra, hogy a McLaren és a többiek bármit is kezdhetnek ezzel, mert például Senna 1,8 másodperccel ment lassabb kört. Prost végül a 29. körben esett ki egy incidens miatt, hiába volt a leggyorsabb az időmérőn.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL