hero image
dppi

Ma 42 éve halt meg tragikus hirtelenséggel a Ferrari legendás versenyzője

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

FORMA-1

Bearman nagyon összetörte az autóját Imolában

Motorsport.hu
2024/05/08 15:48
Gilles Villeneuve a 30-as évei elején járt, amikor tragikus balesetet szenvedett, így már soha nem érhetett fel a csúcsra a Forma-1-ben.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

Gilles Villeneuve sokak számára ismerős lehet, még akkor is, ha 1982 óta nem lehet velünk, ugyanis ma 42 éve hunyt el egy tragikus balesetben. A legendás kanadia versenypályát is róla nevezték fel, és végül a fia, Jacques Villeneuve teljesítette be a nagy álmát azzal, hogy F1-es világbajnok lett.

42 éve ezen a napon történt az a baleset, mely egy több mint kiváló versenyző és apa életébe került. A zolderi szabadedzésen körözgettek az autók, amikor Villeneuve is odakint volt a Ferrarival. Épp a csapattársa, Pironi állt az első helyen, amit nem akart annyiban hagyni, és jobb időt szeretett volna futni nála.

Mass a levezető körén haladt, amikor előbb balra, majd jobbra húzódva el akarta engedni a nagyobb sebességgel érkező Ferrarit. Villeneuve az első mozdulatra reagált, ami miatt nekiment a német autójának, így megközelítőleg 225 km/órás sebességgel a levegőbe emelkedett, majd orral a földnek vágódott.

A Ferrari gyakorlatilag elemeire hullott, és már akkor tudni lehetett, hogy nagyon nagy a baj. Ugyan sikerült kórházba szállítani, nem sokkal később elhunyt a súlyos a sérülései miatt, valószínűleg a mai orvosi technikával sem lehetett volna megmenteni. 32 évesen érte utol a halál, és mai napig sokan gyászolják, köztük a Ferrarival.

Nagyon szoros volt a kapcsolata a Ferrarival, és egyúttal Enzo Ferrarival is. Halála után az alapító tartott róla egy fotót az íróasztalán, szinte a fiának tekintette, és talán soha nem dolgozta fel azt, ami vele történt. Villeneuve rövidebb F1-es pályafutása alatt 6 győzelmet, 2 rajtelsőséget és 13 dobogót szerzett.