hero image
Formula 1 / X

Ma 48 éve nyert tizedik alkalommal Niki Lauda

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2024/05/16 14:50
Ez volt az a bizonyos 1976-os legendás szezon, aminek ideje alatt Niki Lauda és James Hunt egymásnak feszült a világbajnoki címért a Forma-1-ben.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

Hála a Hajsza a győzelemért című filmnek, a fiatal generáció is ismerhette Niki Lauda és James Hunt történetét. Éves szinten készülhetnének F1-es filmek, annyi jó és érdekes sztorit rejt a távoli múlt, hiszen 1950 óta versenyez a mezőny a kategóriában. Legalább 50 egyedülálló királykategóriás filmet lehetne készíteni, ez nem is kérdés.

Lauda és Hunt párbaja az egyik legnagyobb volt, és sajnos már egyikőjük sincs az élők sorában. Niki közel volt ahhoz, hogy fiatalon, már 1976-ban életét veszítse egy versenyen, addig Hunt a visszavonulását követő rövidebb időszakban hunyt el, míg az osztrák évtizedekkel később követte, már idős emberként.

48 év telt el az 1976-os idény óta, őrület, hogy ennek lassan már 50 esztendeje. Az idő nagyon telik, és 48 éve ezen a napon Lauda begyűjtötte a 10. győzelmét az F1-ben, ami a Ferrari 62. sikere volt a Forma-1-ben, míg jelenleg a 245. ilyen sikerükre várnak, mely jó eséllyel még időn megszülethet.

Lauda elsőként ért célba, közvetlen a ferraris csapattársa, Regazzoni előtt, aki szintén az ismertebb versenyzők közé sorolható, akárcsak a dobogós Laffite. Ő volt az, aki megszerezte a Liger első dobogóját, amiből összesen 50 volt az ismert csapatnak, mely 1980-ban a második helyen fejezte be a bajnokságot. Laffite volt a legeredményesebb pilótájuk, aki három egymást követő alkalommal is negyedik lett 1979 és 1981 között.