hero image
dppi

Ma 50 éve nyert először a Forma-1-ben Niki Lauda

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

FORMA-1

Vettel Ayrton Senna utolsó győztes F1-es autóját hajtotta meg, két zászlóval a kezében! (videó)

Motorsport.hu
2024/04/28 13:08
Niki Lauda első F1-es győzelme nem váratott sokat magára, aminek ma 50 éve, hihetetlenül gyorsan eltelt ez az öt évtized.
Ajánlott Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

Niki Lauda nem sokkal a második világháború után született, így egy olyan időszakban nőtt fel, ami az újjáépítésről is szólt. Bécsben látta meg a napvilágot, majd 70 évvel később Zürichben hunyt el egy hosszadalmas betegség végén.

Lauda a valaha volt egyik legjobb bajnok, akinél kitartóbb versenyző aligha létezett. Ezzel együtt mindig okosan kalkulált a veszéllyel, mely 1976-ban talán megmentette az életét, hiába került az a bajnoki címébe. Ez lehetővé tette, hogy a drámai szezon végén James Hunt is világbajnok lehessen, amivel felért a csúcsra.

Lauda 1971-ben került közel a Forma-1-hez, de csak 1973-ban volt igazán aktív, amikor 17. lett. 1974-ben már majdnem dobogós volt az idény végén, 1975-ben pedig övé lett a világ a világbajnoki címmel, amiért keményen megdolgozott, akárcsak 1977-ben, majd a pályafutása végén 1984-ben.

Napra pontosan ma 50 éve, hogy Lauda megszerezte az első F1-es győzelmét. 1974-ben, a Spanyol Nagydíjon aratott győzelmet csapattársa, a másik Ferrarit vezető Regazzoni előtt, míg harmadikként Fittipaldi ért célba. A Ferrari is jubilált, ugyanis ez volt az 50. győzelmük, addig a McLarennek a 40. dobogója. Lauda nemcsak a győzelmet, hanem a leggyorsabb kört is behúzta, szintén először a pályafutása során.