hero image
dppi

Ma 74 éve rendezték meg az első F1-es nagydíjat

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

FORMA-1

Lewis Hamilton idei legnagyobb trollkodása eddig (videó)

FORMA-1

Letérdelt Vettel Senna McLarenje előtt, és elsírta magát (videó)

FORMA-1

Összefoglaló videón Verstappen és Norris óriási befutója Imolában

Motorsport.hu
2024/05/13 12:32
Az Alfa Romeo totális győzelmet aratott az első F1-es nagydíjon 1950-ben, miközben Farina történelmet írt.
Ajánlott Óriási ferraris tömeg éltette Hamiltont Imolában, imádják az olaszok (videó)

1950-ben ezen a napon indult útjának a Forma-1, és akkor még csak nem is sejthették az emberek, milyen jövő áll a kategória előtt. Az indulás óta egy olyan esztendő sem volt, amikor ne rendeztek volna idényt a királykategóriában, hiába a súlyos háborús konfliktusok, a gazdasági világválságok, de még a koronavírus sem dönthette romba az F1 terveit.

Silverstone adott otthont az első futamnak 1950. május 13-án, amit végül Farina nyert meg. A legendás bajnok mögött Fagioli végzett a második helyen, majd Parnell futott be, szintén az Alfa Romeo autójával. Farina nagyot ment, mert az időmérő edzésen és a futamon is övé volt a leggyorsabb kör.

Fangio, akit minden idők egyik legjobbjának tartanak, ugyancsak egy Alfa Romeót vezetett akkoriban, a 62. körben olajproblémák miatt kiesett. Már akkoriban is sok ezer ember volt kíváncsi a versenyekre, egészen elképesztő tömegeket mozgattak meg a nagydíjak, és ez Silverstone-ban sem volt másképp.

Annak ellenére, hogy a technika még kezdetleges volt, és több mint 2 óra 13 percen át versenyeztek a csapatok, Farina mindössze 2,6 másodperccel ért célba Fagioli előtt, aki 54 évesen hunyt el egy balesetben. Farina valamivel tovább élt, 59 esztendősen érte utol a halál egy közúti autóbaleset következményeként Franciaországban, miközben a Francia Nagydíjra tartott.