Sir Frank Williams napra pontosan 82 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, a Forma-1-nek élt, és nélküle sokkal kevesebb lett volna ez a sport.

Sir Frank Williams egy igazi túlélő volt, egy olyan legenda, akire érdemes volt felnézni. Több mint inspiráló volt az, amit elért, különösen a súlyos autóbalesete után, ami örökre megváltoztatta az életét. Évtizedeken át volt tolószékhez kötve, miközben az állapota fokozatosan rosszabbodott, de így is sokat dolgozott.

79 évesen érte utol a halál, és szinte az utolsó napokig dolgozott, mindig tele volt tervekkel. A valaha volt egyik legsikeresebb F1-es csapatot alapította meg, mely a mai napig működik, és világbajnoki címek állnak az istálló neve mellett. Egészen lenyűgöző korszakokban versenyzett a csapat, mely a legtöbb szezonban privát istállóként működött.

Ennek megvoltak a maga előnyei és hátrányai, de az igazán nehéz időszakokat is át tudták vészelni. Az egyik legnehezebb az 1994-es szezon volt, amikor Ayrton Senna, a Williams akkori versenyzője életét vesztette egy tragikus baleset következményeként. Számtalan vizsgálat történt a haláleset kapcsán, voltak, akik a Williamst hibáztatták, de végül tisztázták őket.

Sir Frank Williams csapata 1975-ben debütált az F1-ben, és nagyon rövid időn belül bajnok lett. Már 1980-ban megnyerték a bajnokságot, először Alan Jones ért fel a csúcsra, majd 1981-ben dupláztak. Igaz, abban az évben nem hozzájuk került az egyéni cím, míg 1982-ben épp ennek a fordítottja történt, amikor is Keke Rosberg felért a csúcsra.

A csapat 1986-ban, 1987-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1994-ben, 1996-ban és 1997-ben volt még bajnok. Ez egy rendkívül sikeres korszak volt a Williams számára, emiatt is furcsa, hogy lassan 30 év telik el úgy az F1-ben, hogy nem ünnepelhettek címet.

Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill és Jacques Villeneuve is ott lehet a világbajnokok között, akik szerencsére még mindig az élők sorában vannak, és aktív szakértői az F1-nek. Eddig összesen 114 győzelmet, 128 rajtelsőséget, 133 leggyorsabb kört, 313 dobogót és 33 kettősgyőzelmet ünnepelhetett a brit csapat, mely már több mint 830 nagydíjnál és közel 50 szezonnál tart, mialatt 74 versenyző próbálhatta ki magát ezekben az autókban, amiket 10 különböző motor hajtott az évtizedek során.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL