A Red Bull Forma-1-es csapatát vezető Christian Horner szerint a költségvetési plafon megszegéséért kapott büntetésük „jelentősen” korlátozta 2023-as autójuk fejlesztését.

A Red Bull hétmillió dolláros büntetést és a szélcsatornában eltölthető idejük 10%-os csökkentését kapta az FIA-tól, miután kiderült, hogy kismértékben átlépték a költségvetési plafont a 2021-es szezonban, amit Max Verstappen nyert meg.

A Milton Keynes-i csapat eddig büntetése negyedét „töltötte le”, de Horner a Racernek adott interjúban elárulta, a 2023-as autó fejlesztésére érezhető hatással voltak a szankciók: „Nagyjából 25%-a megvolt a büntetésnek és nyilván érződik a hatása.”

„Jelentősen korlátozza, hogy mennyi kört tudunk tenni a szélcsatornába minden negyedév alatt, és a csapatnak ehhez kell alkalmazkodnia. Kicsit jobban kell összpontosítani, fegyelmezettebbnek lenni azzal kapcsolatban, mit küldünk el szélcsatornás tesztre vagy szimulációra.”

„Ez is egy kihívás. Természetesen hátrányt jelent, de nagyon tehetséges embereink vannak, akik ennek ellenére a legtöbbet akarják a helyzetből kihozni és igyekeznek a leghatékonyabb módon dolgozni.”

Horner hangsúlyozta, hiába húzták ők a rövidebbet, a pénzügyi szabályzat jót tett a Forma-1-nek: „Szerintem az elv nagyszerű és hatékonyságra sarkall. Ha ránézek az üzletre, ahhoz képest, hogy 4-5 éve mi volt, rengeteg olyan tartalék alkatrész van, amit sosem használtunk fel, gyakorlatilag mehetett a szemétbe. Ma már ezt nem engedhetjük meg ezt magunknak.”

„Szóval szerintem ebből a szempontból komoly hatékonyságot hozott és megszüntette a pazarlást, amit előtte senki sem látott. Szerintem még korai szakaszban vannak a szabályok, szóval még fejlődhetnek és finomhangolhatják őket, ha majd az erőforrásokra is alkalmazzák őket.”

„Szerintem elvben jó a Forma-1-nek és kiegyenlíti a játékteret, bár vannak dolgok, amiken még alakítanék. A vázak és a motorok pénzügyi szabályzatai között komoly eltérések vannak, a váz esetében lehet szórni a pénzt, az erőforrások esetében nem. Ezeket ki kell egyensúlyozni, hogy egyenletes legyen, de összességében pozitív dolognak látom.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL