hero image

Marko a világbajnoki cím garantálásával tartotta a Forma-1-ben a Hondát

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Látványos jelenetek az évadnyitó F1-es Bahreini Nagydíjról (videó)

FORMA-1

Videón a 2024-es F1-es tesztek leggyorsabb köre – on-board a Ferrarival!

FORMA-1

Videón, ahogy lelassul a Red Bull a bahreini F1-es teszteken

FORMA-1

Amatőr felvételen a kiszivárgott 2024-es Red Bull (videók)

Motorsport.hu
2022/04/17 07:51
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azt mondta, már 2017-ben nagyon közel volt a kiszálláshoz a Honda, de végül aláírtak velük, ő pedig garantálta a Honda elnökének a világbajnoki címet.

A Honda 2015-ben tért vissza a Forma-1-be a közel egy évtizedes távollét után, és először a McLaren motorpartnere lett a japán gyártó. Itt nem értek el sok sikert, és a hírek szerint a kivonuláshoz is közel voltak.

2018-ban viszont a Red Bull „B” csapata, az akkor Toro Rosso néven futó AlphaTauri leszerződött a Hondával, egy évvel később pedig a Red Bull a Renault-t dobta a Honda kedvéért. A többi már történelem: 2021-ben Verstappen révén világbajnokok lettek, de a Honda már korábban a kivonulás mellett döntött, így idén már a Honda-logó nem, a Honda-motorok viszont még ott vannak az F1-ben.

A Hondával való kapcsolatáról beszélt a Formule1.nl-nek a Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko, aki felelevenítette, hogyan vette fel a kapcsolatot a Hondával:

„Amikor bejelentették, hogy a McLaren meg akar szabadulni a Hondától, rögtön felhívtam a kapcsolataimat. Nem volt könnyű meggyőzni a Hondát arról, hogy a Forma-1-ben maradjanak, hiszen már ekkor ki akartak szállni.”

Marko hozzátette, komoly felszerelésekkel is segítették a Hondát, hogy jobb munkát tudjanak végezni a gyárban:

„Ismeritek az AVL-t? Ez egy olyan cég, aminek 12 ezer alkalmazottja van, és az alkalmazottak 80 százaléka mérnök. A főhadiszállás Grazban van, ahol motorokat és tesztpadokat fejlesztenek. Ez a cég 50 millió euró értékű felszerelést adott a Hondának.”

„Ebből érezhető, hogy a szakurai gyár technikai szintje páratlan: mindenki fehér köpenyekben mászkál a körülbelül 53 hektáros területen. És ha ez adott, akkor már csak a megfelelő húrokat kell pengetni. És hála Istennek ez sikerült is nekik.”

A tanácsadó elmondta, attól is tartott a jelentős sikerek nélküli időszakban, hogy Verstappen távozni fog tőlük, és a holland marasztalásában a Honda is szerepet játszott:

„Amikor hosszú távon sem tudtunk bajnok autót adni neki, akkor attól féltem, hogy egy másik csapathoz igazolhat. Ezért volt nagyon fontos az első szerződéshosszabbítása, ebben pedig a Honda is nagy szerepet játszott.”

„Amikor Monte-Carlóban aláírtuk a szerződésünket a Hondával, azt mondtam a Honda elnökének a motorhome-unkban, hogy garantáljuk a világbajnoki címet” – mondta a főtanácsadó.