A Forma-1 azt tervezi, hogy különválasztja a sprintversenyek eredményét a vasárnapi nagydíj rajtrácsaitól, és önállósítja a szombati sprintversenyek intézményét. Ehhez egy második időmérő is kéne, de ezt a csapatok egyáltalán nem bánják.

A 2021-es bevezetésük óta a sprintfutamokkal kapcsolatos legnagyobb kritika az volt, hogy a pilóták túlságosan óvatosak a sprinten, mivel annak eredménye alakítja ki a másnapi rajtrácsot. Igazán nagy kavarodást a mezőnyben nem is láttunk az elmúlt két év 6 sprintfutamán, így már az F1 is elhatározta, hogy a szétválasztják a sprinteket és a futamokat, ahogyan azt idén a MotoGP is teszi.

Ennek egyik pozitív „mellékhatása” lesz, hogy a parc fermé miatt teljesen felesleges és rémunalmas szombati második szabadedzést felváltja egy második időmérő, így két külön időmérő alakíthatja ki a sprint és a nagydíj rajtrácsát.

Bár még kétséges, hogy ehhez szükséges szabályváltoztatást át tudják-e préselni az F1 Bizottságon és a Motorsport Világtanácson az április végi bakui futamra, Helmut Marko és a Red Bull 100%-ban támogatja az ötlet, és persze tőle megszokott stílusban az F1 szemére vetette, hogy ilyen lassan dolgoznak.

„Már tavaly is ezt kértük az F1-től” – nyilatkozta Marko az osztrák ServusTV-nek. „Két külön időmérővel több kockázatot vállalhatnak a pilóták, így a versenyek is izgalmasabbá válnak. A szombati szabadedzés egyébként is felesleges volt.”

„Sokkal jobbak lehetnek a szombati napok egy második időmérővel, és megmarad a vasárnapi verseny autentikussága is. Minden szempontból jobb formátum ez.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL