A Sauber Forma-1-es pilótája, Csou Kuan-jü elismerte, „még sosem érzett” akkora nyomást, mint a Kínai Nagydíjon, tekintve, hogy ő az első versenyző az ázsiai országból a bajnokságban.

A kínai pilótát minden egyes körén hatalmas üdvrivalgás fogadta a sanghaju pályán, igazi hősi fogadtatásban részesült hazai hétvégéjén. Pénteken brillírozott is, az SQ3-ba is bejutott és szombat délelőtt egy helyen múlt, hogy nem szerzett pontot, az időmérő azonban nem sikerült neki jól.

Utolsó gyorskörén elfékezte a 14-es kanyart, így a Q1-ben kiesve, csak a 16. helyről indulhat holnap. A RacingNews365 kérdezte meg őt, mekkora csalódás volt neki már az első szakaszban kiesni az addig nyújtott remek teljesítménye után:

„Igen, hát, elfékeztem a 14-es kanyart, gyakorlatilag majdnem kiegyenesítette, pedig az a köridő elég lett volna a Q2-be. Voltak jobb napjaim, mondjuk így, de holnap biztos tudunk majd javítani, szerintem nagy az energia a csapatban és mindent beleadok majd a futamon.”

Csout fenomenálisan támogatják a hazai szurkolók, ez pedig demonstrálta, mennyire fontos a Forma-1-nek, hogy legyen egy kínai versenyző a mezőnyben. Ahogy azonban ő is rájött, ez a támogatás eddig még nem tapasztalt nyomással jár, amivel muszáj kezdenie valamit:

„Igen, már a tegnapi szabadedzés, az első időmérő előtt nagyon éreztem a figyelmet és komoly volt a nyomás, nagyon nagy, ilyet még sosem éreztem. Így is nagyon megkönnyebbültem tegnap és ma délelőtt és persze, még történhetnek dolgok, sok változhat, például becsúszhat egy hiba, mint ma, és kieshetek a Q1-ből. Még mindig érzem azonban a felém áradó energiákat és nagyon sokat számít, hogy ilyen büszke közönség támogat engem a paddockban.”

A vasárnapi futamon Csou, ahelyett, hogy hagyná, hogy a nyomás megroppantsa, inkább szeretné magába szívni a Sanghajban uralkodó légkört. A hatalmas nyomás újdonság a számára, a 24 éves versenyző igyekszik „becsülettel” tűrni azt és majd a leintés után gondolkodni azon, mihez kezdjen újdonsült sztárságával.

„Szerintem holnap nem kellene a közönség miatti nyomáson gondolkodni, inkább minden pillanatát kiélvezem ennek a nagydíjnak. Persze, nagyon különleges, hogy első alkalommal versenyezhetek a Kínai Nagydíjon. De a munkámra kell koncentrálnom és majd gondolkodok rajta utána.”

„Az viszont igaz, hogy ilyen még soha az életben nem történt velem, ezért nagyszerű, hogy ezt megtapasztalhattam. Nem is csak a figyelem, inkább ez a megtiszteltetés, hogy én vagyok az, akinek itthon ennyien szurkolnak.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL