A csillagosokat vezető Toto Wolff azt szeretné, hogy lehetőleg minél hamarabb állapodjanak meg arról, hogy pontosan milyen erőforrásokkal fognak majd versenyezni a királykategóriában 2026-tól.

A 2014-ben bevezetett hibrid erőforrások fejlesztését idén két lépcsőben befagyasztják, így ezt követően egészen 2026-ig lesznek forgalomban a most használt motorok. Négy év múlva azonban egy újabb nagymértékű átalakulás következik majd.

A tervek szerint jelentősen egyszerűsödik a hajtóegység az MGU-H elhagyása miatt, miközben az alapok nem igazán fognak változni. Az elektromos oldal szerepe viszont jelentősen megemelkedik majd az erősebb MGU-K-nak köszönhetően, továbbá teljesen fenntartható üzemanyagokra fog váltani a sorozat.

„Nagyon szeretnénk, ha véglegesítenék a motorszabályokat, mert bele akarunk kezdeni a munkába. Ugyanakkor megfelelő módon kell ezt kezelni, és bízom az FIA-ban, hogy sikerül nekik megtalálni a legjobb megoldást” – nyilatkozta Wolff a Kanadai Nagydíj után.

Az óra tehát ketyeg, de közben nemcsak a jelenlegi, hanem az újonnan belépő gyártók igényeit is ki kell elégíteni. Az Audi és a Porsche szinte biztosan belép a sorozatba 2026-ban, a hivatalos bejelentés viszont állítólag éppen azért várat magára, mert az F1 még nem állt elő a pontos motorszabályokkal.

„Szerintem egyáltalán nem könnyű a már meglévő és az új gyártók miatt eljutni arra a pontra, hogy a részletes szabályok már csak az aláírásra várjanak. Én viszont remélem, hogy nem húzódik el túlságosan. Jó lenne már a nyár folyamán véglegesíteni ezeket, mert akkor már a szabályok tudatában kezdhetnénk neki az őszi időszaknak” – magyarázta Wolff.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL