hero image

Mi derül ki az RB18-ról a kiszivárgott fotók alapján?

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Charles Leclerc szerezte a Ferrari első 2023-as pole-pozícióját az F1-es Azeri Nagydíjon!

FORMA-1

Videó: Gasly autója az edzésen kigyulladt, az időmérőn összetört

FORMA-1

Szinte minden autóban kicseréltek valamit a hajtásláncban az FIA enyhítése után

FORMA-1

Verstappen az élen az Azeri Nagydíj egyetlen szabadedzésén, bajban az Alpine

Motorsport.hu
2022/02/20 08:46
A Red Bull hivatalos bemutatója inkább egy, a névadó szponzorrá vált Oracce vezetőségének tett gesztus volt autóleleplezés helyett, de az azóta az RB18-ról kiszivárgott képek alapján így is érdekes konstrukciót alkottak Adrian Newey-ék.
Ajánlott „Szerintem Ericsson eltalált” – ikonikus rádiózás és safety car mögötti ütközés Bakuból

A Red Bull tavaly sem mutatott meg sok dolgot az RB16B-ből a bahreini előszezoni teszt alatt: mindössze két, számítógépes képpel mutatták meg az autót, amivel végül Max Verstappen világbajnok lett.

A Red Bull most még tovább ment a rejtőzködésben: a hivatalos bemutatójukon csak az F1 showautóját mutatták meg, és nem valószínű, hogy meggondolnák magukat a barcelonai teszt kezdetéig.

A silverstone-i bejáratásukról azonban több kép is kiszivárgott, és támaszkodhatunk az AlphaTauri – egyébként szintén agyonretusált autójára is.

Az RB18 legszembetűnőbb újdonsága egyértelműen a vonórudas első felfüggesztés: ezt az elrendezést rajtuk kívül csak a McLaren honosította meg a 2022-es szezonra, a Red Bull pedig a csapat 2005-ös megalapítása óta egyszer sem használta ezt a megoldást.

Nehéz kivenni kiszivárgott képet, de az sem biztos, hogy a Red Bull megtartotta a kettős keresztlengőkaros elrendezést, hanem ehelyett egy igen szokatlan multilink elrendezésre állt át – amit egyébként minden bizonnyal a hátsó felfüggesztésén megtett a McLaren.

A Red Bull orra is a második szárnyelemig tart, ahogyan a McLarené és az Aston Martiné, és náluk is az orrhoz közel találhatóak a felső szárnyelemek állítómechanizmusai, amivel a Mercedes egykori aerodinamikisa, Kyle Forster szerint a Y250 örvényt próbálják helyettesíteni a csapatok. Maga az első szárny a Mercedes megoldására hajaz, és a szárny középső szakaszát terhelik az áramlatokkal.