A kétszeres Forma-1-es világbajnok Mika Häkkinen szerint a szintén kétszeres bajnok Max Verstappen Brazíliában fontos üzenetet küldött csapattársának, Sergio Pereznek.

Verstappen a csapatutasítást megtagadva nem engedte el Perezt a hatodik helyért a Brazil Nagydíj utolsó körében, hogy ezzel segítse a mexikóit az egyéni pontverseny második helyéért Charles Leclerc ellen vívott küzdelmében. Ezért kapott hideget-meleget, sokan rámutattak, hogy Perez sok esetben segítette Verstappent.

A holland később azt mondta, egy korábbi eset miatt tagadta meg az utasítást, és bár nem erősítette meg, sokak szerint úgy véli, hogy Perez a Monacói Nagydíj időmérőjének végén szándékosan törte össze Red Bullját, hogy Verstappen előtt maradjon a rajtrácson. Perez végül megnyerte azt a versenyt.

A Red Bull közleményt adott ki, amiben gyakorlatilag bocsánatot kértek Verstappentől az utasítástól, míg a pilóta kikelt a „nevetséges” cikkek és az „undorító” közösségi médiás kommentek ellen, amit neki és családjának kellett olvasnia.

A The Race Bring Back V10s című podcastjának vendége volt Mika Häkkinen, 1998 és 1999 világbajnoka, aki elmondta, a csapatutasítások az ő idejében is megszokottak voltak, ennek tudatában értékelte a múlt heti eseményeket: „Max és Perez esetéről, Max pont olyan, mint az összes többi versenyző, nem a jelen pillanatban él.”

„Mindig számot tart a korábban történtekről és a jövőre összpontosít. Így amikor egy olyan helyzet adódik, hogy a csapat szól neki, hogy ideje esélyt adni Pereznek a pontszerzésre, ő emlékszik arra, mi történt korábban és azt mondja a csapatnak, nem-nem, Perez most visszakapja.”

A Red Bull közleményében leírta, hogy nem volt megegyezés a csapatutasításról a verseny előtt, az csak a futam utolsó körében merült fel. Häkkinen szerint, ha lett volna, akkor „kicsit huncut dolog” lett volna azt megszegni, de így úgy érzi, hogy a Verstappent „önzősége” miatt támadók túlságosan leegyszerűsítik a helyzetet:

„Nem úgy megy ez, hogy egy autóversenyző szimplán önző, és gondol egyet és azt mondja, kit érdekel. A lehető legjobb eredményre koncentrál és a többi nem érdekli, még a csapattársa sem. Nem hiszem, hogy ez így meg. Inkább csak visszatekintett arra, mi történt idén közte és Checo között.”

„Sok kritikát kapott emiatt, de a csapatutasítások betartása nagyon fontos tényező. Jelenleg Max egy kétszeres világbajnok és gyorsabb, mint Checo. A csapat tudja, hogy szüksége van erre a Max nevű pilótára. Checo jelenleg nem tud bajnokságot nyerni, de Max igen.”

Häkkinen szerint Verstappen gyakorlatilag helyretette Perezt ezzel a visszavágóval, de ez nem jelenti azt, hogy Abu Dzabiban ne segítené: „Az utolsó nagydíj véleményem szerint más történet lesz. Nem hiszem, hogy Checo abban a helyzetben van, hogy Max szintjén vagy akár gyorsabban teljesítsen. Ez egy folyamatos pszichológiai háború köztük.”

„Akkor lesz első számú pilóta, hogyha megveri. Checo korábban többször segített Maxnak. Hogy fog-e segíteni neki most? Ezt a jövő mondja majd meg, az, hogy honnan indulnak vasárnap, de ha Max abban a helyzetben lesz, hogy fontos pontokat csenjen el Leclerc-től, biztos vagyok benne, hogy segíteni fog.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL