hero image
dppi

„Nem hinném, hogy akkora ugrást jelent” – mondja Vowles a Williams csapatfőnöki szerepéről

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Keményen beszólt a McLaren versenyzője Oconnak Imolában

FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

Motorsport.hu
2023/01/14 11:40
Pénteken érkezett a váratlan hír, hogy James Vowles, a Mercedes eddigi stratégiai vezetője lesz a Williams újdonsült csapatfőnöke. A szakember ezek után a média választott képviselőinek adott interjút, ahol több dologra is kitért a váltással kapcsolatban.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

A Williams a tavalyi szezon után elküldte addigi csapatvezetőjét, Jost Capitót, aki nem tudta igazán megvetni a lábát Grove-ban, és mivel az eredmények sem jöttek úgy, ahogy remélték, ezért nem volt számára maradás.

Az istálló csapatfőnöki pozíciója pedig azóta betöltetlen volt, így kíváncsian várhattuk, hogy ki kapja majd meg ezt a fontos szerepkört. Vowles most elmondta, hogyan alakult a helyzete az utóbbi időszakban, és végül hogyan kötött ki a Williams élén.

„Nagyjából az utóbbi egy hónap során kezdtem el beszélgetni a csapattal. Természetesen valamilyen szinten mindenki ismeri a másikat ebben a sportban, szóval nem arról van szó, hogy a semmiből jött a hívás. Az én szempontomból nagyon hamar elkezdett érdekessé válni a beszélgetés, mert ez egy hihetetlen lehetőség, és úgy gondoltam, hozzá tudom tenni a magamét.”

„Néhány találkozó után pedig világossá vált, hogy mindkét fél számára ideális lenne az együttműködés. Rájöttünk, hogy a nézeteink sok területen megegyeznek. Ezen ponton történt aztán, hogy szóltam Totónak és elmondtam neki a szándékaimat.”

Wolff reakciója kapcsán Vowles kifejtette, hogy főnöke a lehető legjobban fogadta távozási szándékának hírét. „Igazából Toto nem tudott a dologról, csak a végefele, tehát néhány hete értesült róla, az új év elején. Ettől függetlenül a reakciója a lehető legjobb volt. Elképesztően jól kezelte ezt a változást.”

„A Mercedes tudja, hogy ez veszteség, de másik szempontból pedig nyereség is, mert a Williams számára és számomra is nagy lépés ez, és szerintem ezért is kezeljük pozitívan ezt az egészet.”

Kérdéses lehet persze, hogy Vowles miként fog boldogulni új szerepével, hiszen eddig nem dolgozott ilyen magas pozícióban egyetlen csapatnál sem. Ő azonban ennek ellenére sem tekint erre úgy, mint egy hatalmas ugrásra. Szerinte a Mercedesnél az utóbbi években tettek azért, hogy felkészült legyen egy ilyesfajta kihívásra.”

„Szerencsére én nem látom ezt akkora ugrásnak. A csapatfőnökké válás néhány éve már a fejemben van, Toto és a Mercedes pedig elképesztően kedves volt, hogy biztosították számomra ehhez az utat. Igazából sok felelősség került rám az utóbbi esztendőkben is.”

„Persze ettől függetlenül sok dolgot újra kell alkotni, legyen szó a kapcsolatokról, a kötelékekről, a társaságról, magad köré kell építened egy csapatot. A jelenlegi helyzetem 20 év alatt alakult ki, és most mindez eltűnik. A legjobb hasonlat talán az, hogy ez olyan, mint egy válás. Sokan állnak hozzám nagyon közel, és sokukkal együtt nőttem fel lényegében.”

„Most azonban egy olyan arénába kerülök, ahol az emberek ugyanannyira motiváltak, elhivatottak és éhesek a sikerre, mint én. A kiindulópont más, de a vége remélhetőleg hasonló lesz. Én tehát nem látom ezt annyira nehéznek” – nyilatkozta a váltása kapcsán Vowles, aki tehát bízik abban, hogy képes lesz megbirkózni új feladatkörével, és idővel ismét sikeressé teheti a Williamst.