hero image
DPPI

„Nem mindenki volt meggyőződve” Vettel Toro Rossóhoz igazolásáról

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Egészen közelről Leclerc csattanása a Ferrarival a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Vettel első győzelme a Red Bullal a hatalmas kínai káoszban

FORMA-1

Belsőkamerás videón Lando Norris szenzációs esős köre a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Videós összefoglaló a Kínai Nagydíj őrült sprint időmérőjéről

Motorsport.hu
2022/08/12 15:46
Az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost arról beszélt, hogy ő kardoskodott azért, hogy Sebastian Vettel a Toro Rossóhoz kerüljön, miközben sokan mások kétségüket fejezték ki ezzel kapcsolatban.
Ajánlott Videós összefoglaló a Kínai Nagydíj őrült sprint időmérőjéről

Vettel tesztversenyzőként indította karrierjét a BMW Saubernél, majd 2007-ben az Amerikai Nagydíjon jött a lehetőség, hogy átvegye Robert Kubica helyét, miután a lengyel óriásit bukott az azt megelőző Kanadai Nagydíjon.

A német debütálása lenyűgözőre sikerült, hiszen a nyolcadik pozícióban intették le, tehát rögtön megszerezte élete első F1-es pontját, amivel akkor még ő volt a valaha volt legfiatalabb, akinek ez sikerült.

A BMW Sauber azonban később ennek ellenére elengedte Vettelt a Toro Rossóhoz, és már velük fejezte be a 2007-es szezon végét, majd kezdte meg 2008-at. A faenzai gárdánál aztán még tovább növekedett Vettel ázsiója, hiszen több jó eredmény után Monzában jött a nagy csattanó, amikor megnyerte az olasz futamot.

Ettől függetlenül azonban nem volt könnyű folyamat őt áthozni a Toro Rossóhoz, mivel sok volt a kétkedő, és a BMW Sauber politikai játszmái is nehezítették a váltást, fedte fel Tost az F1-Insider.com-nak.

„Sebastian azért került hozzánk, mert kellett valaki Sebastien Bourdais helyére. Előtte viszont számos megbeszélés volt vele kapcsolatban, és nem mindenki volt meggyőződve róla. Én nagyon akartam őt, mert óriási tehetségnek tartottam, és az elején olyan benyomásom volt róla, mint Michael Schumacherről.”

„Hála az égnek, hogy Dietrich Mateschitz az ő javára döntött. Tudni kell, hogy Sebastian, aki korábban a BMW tesztversenyzője volt, belekeveredett az ottani politikába. A BMW és Mario Theissen [korábbi csapatfőnök és a BMW Motorsport igazgatója] meg akarták őt tartani, míg a Saubernél máshogy vélekedtek. Ez nehezítette a tárgyalásokat.”

A végső döntés persze a végén többszörösen is kifizetődött a Toro Rossónak, és Tost elmondta, hogy Vettel „nagy erőssége” az, hogy képes „felfedezni egy adott technikát”, majd azt az előnyére fordítja.

„Néhányszor ugyan elvesztette az első szárnyát, de gyors volt, és futamról futamra erősebben ment, a csúcspontot pedig Monza jelentette, ahol a pole-ja után a futamgyőzelmet is megszerezte. Akkor lehetett látni, hogy mekkora potenciál rejlik benne.”

„Az egyik nagy erőssége: amint felfedezett magának egy adott technikát az autón, képes volt azt az előnyére formálni.”