hero image

Perez: Az orosz sportolók „fizetnek Putyin háborújáért"

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Összefoglaló videón a Kínai Nagydíj, Verstappen más dimenzió

FORMA-1

Stroll szerint Ricciardo idióta, mégis ő kapott büntetést – videón az eset!

FORMA-1

Lewis Hamilton full trendin érkezett meg a Kínai Nagydíjra (fotók)

FORMA-1

Hamiltonnak esélye sem volt Verstappen ellen a Kínai Nagydíjon (videó)

Motorsport.hu
2022/03/08 14:07
Sergio Perez nem biztos benne, hogy a Forma–1 jó útra lépett azzal, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt kitették Nyikita Mazepint a 2022-es rajtrácsról.
Ajánlott Összefoglaló videón a Kínai Nagydíj, Verstappen más dimenzió

Az amerikai Haas csapat megszakította kapcsolatát a főszponzor Uralkali orosz műtrágyagyártó céggel, amelynek Mazepin édesapja, Dmitrij a vezetője. A 22 éves Mazepin szerződését is felbontotta a Haas, azzal magyarázva, hogy az F1-et és a csapatot „sokkolta és elszomorította" a háború.

Perez pedig felszólalt Mazepin védelmére, ugyanis szerinte jogtalan, hogy a sportolókat büntetik a háború miatt. „Bizonyos értelemben az orosz sportolók fizetnek Putyin háborújáért. Ezzel nem értek egyet, mert úgy gondolom, hogy a sportolók nem felelősek azért, amit az orosz elnök tesz" - mondta Sergio Perez, a Red Bull pilótája a Marcának.

A Haas döntése előtt a brit szövetség már kitiltotta Mazepint a silverstone-i versenyről, majdpedig a német szövetség is hasonlóan járt el. „Szeretnénk kivenni a részünket abból, hogy növeljük a nemzetközi nyomást a moszkvai rezsimre, hogy azonnal vessen véget a háborúnak" - mondta Wolfgang Wagner-Sachs, a Német Autósport Szövetség elnöke.

Sokan támogatják a sporton belüli Oroszország-ellenes intézkedéseket, beleértve az FIA döntését, miszerint minden orosz versenyzőt arra köteleznek, hogy írjanak alá egy „versenyzői kötelezettségvállalást“. A hírek szerint az Alpha Tauri korábbi versenyzője, Daniil Kvyat megtagadta a dokumentum aláírását.

Mazepin azonban azt állítja, hogy a Haas teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy hajlandó elfogadni a feltételeket. „Nehéz Nyikitának, aki bebizonyította, hogy megállja a helyét az F1-ben. A csapatunkban ukránok és oroszok is vannak, és ez biztosan nem könnyű helyzet számukra“ - mondta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a Bloombergnek.

Az elismert holland F1-es kommentátor, Olav Mol a Ziggo Sportnak nyilatkozott, szerinte különbséget kellene tenni a személyek között, ugyanis mások cselekedeteiért nem okolható Mazepin: „Nyikita Mazepin apjának vannak bizonyos kapcsolatai, de ha az apád hibás egy háborúban, akkor te is hibás vagy?"