Daniel Ricciardo részletesebben is megmagyarázta, miért választotta a harmadik pilóta szerepét volt csapatánál, a Red Bullnál, miközben azon fog dolgozni, hogy 2024-ben ismét az állandó mezőny tagja legyen.

Ricciardo két mclarenes szezonja közel sem úgy alakult, ahogyan azt a felek elképzelték. Tavaly Monzában ugyan sikerült megszereznie a csapatnak 2012 után az első győzelmet, de visszatekintve nagyjából az volt az egyetlen komolyabb, említésre méltó pillanat ebben a házasságban.

Ennek fényében nem is volt meglepetés, hogy a csapat úgy döntött, nem akarja megtartani őt még egy szezonra, hiába van érvényes szerződésük. Az ausztrál maga pedig arról beszélt, hogy szerette volna „újjáépíteni” magát, mivel úgy érzi, most nincs azon a szinten, ami az F1-hez szükséges.

„Ennek köszönhetően még mindig a részese maradok, de közben időm is lesz arra, hogy hátralépjek egyet” – mondta Ricciardo a Red Bull-os szerepéről a Speedcafénak. „Miközben ment a szezon második fele, kicsikét oldalra kellett lépnem, újjá kellett építenem magam, és meg kellett találnom azt az intenzív szeretetet a sport iránt.”

„Ha ezen a szinten az nincs meg, akkor azzal sem magamnak, sem pedig a körülöttem lévőknek nem teszek igazságot. Nem azt mondom, hogy elveszítettem, de félek attól, hogy elveszítem” – tette hozzá. Ricciardo emellett nem szeretne még egy évet úgy teljesíteni, hogy csak „99 százalékon” van.

„Kiváltságos ez a szerep, de egyben sokat is kér tőled. Igen, nagyon jók vagyunk abban, amit csinálunk, de ettől még emberek vagyunk, elfáradunk, kifáradunk. A sport ezen szintjén ez pedig veszélyes. A 99 százalék ide nem elég. Szóval tényleg attól féltem, hogy nem leszek a legjobb önmagam, ha benevezek egy újabb szezonra.”

Ricciardo többek között azért is ment vissza a Red Bullhoz, mert érzése szerint sokat tanulhat egy „győztes közegben”. „Persze sok csapattal beszéltem, de úgy voltam vele, hogy ha nem leszek a rajtrácson, akkor legalább egy élcsapatnál kaphassak szerepet.”

„Jó egy győztes környezetben lenni, mert ott sokat lehet tanulni. Ha náluk nincs is ülés, akkor talán segíthetnek találni valahol máshol. Ha pedig egy top istálló részese vagy, mint ahogyan Nyck [de Vries] is volt a Mercedesnél, akkor érzésem szerint kicsivel több figyelmet kapsz, és nem felejtenek el annyian” – mondta még az érvei kapcsán a nyolcszoros futamgyőztes.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL