Mai napig vitatéma Ayrton Senna és Alain Prost csattanása a Japán Nagydíjról, ami láttán Ron Dennis csak a fejét foghatta a McLarennél.

Ugyan Niki Lauda és James Hunt legendás csatájáról F1-es film készült, ami nagy sikert aratott, messze nagyobb a potenciál Ayrton Senna és Alain Prost egymás elleni harcában. Több mint boldogok lennénk, ha egyszer elkészülhetne egy hasonló hollywoodi alkotás a legendás brazil és a francia klasszis egymás elleni csatározásáról.

Mai napig nem tudták mindezt felülmúlni, és valószínűleg már nem is fogja senki. Egyrészt más korszakot írtunk akkoriban, másrészt Sennáról, illetve Prostról volt szó, akiket akkoriban a legjobbnak tartottak. Sennát minden idők legjobbjának is tartják, aki 1994 óta nem lehet velünk egy tragikus baleset miatt.

Prost sokat beszélt Sennáról az évek alatt, és szerencsére jobbra fordult a kapcsolatuk azt követően, hogy már nem voltak csapattársak. Sokáig azonban nem lehettek barátok, mert jött a tragikus imolai hétvége, ami a brazil életébe került. Prostot is megrázta a haláleset, sokat sírt egykori riválisa miatt.

A Japán Nagydíjra hangolván nézzük meg a verseny történetének legnagyobb jelenetét, amikor a két McLaren leparkol egymás mellé egy ütközés végén. Ez csak egy újabb része volt annak a párharcnak, ami tele lehetett feszültséggel, gőggel, mert egyik sem akart engedni a másiknak az évek alatt.

Kisebb csoda, hogy nem verekedtek össze, és ez az incidens nyilván nem javított a kapcsolatukon. Mindez 1989-ben történt, miközben Sennának nyernie kellett ahhoz, hogy Prost előtt végezzen a nagy csatában. Az óriási botrány végén Prost lett a világbajnok, míg Sennát kizárták a Japán Nagydíjról.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL