hero image

Steiner arra utalt, nem biztosított Mazepin helye, az anyagiakról is beszélt

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón a Sainz-Alonso ütközés, ami Alonso futamába került

FORMA-1

Egészen közelről Leclerc csattanása a Ferrarival a Kínai Nagydíjról

FORMA-1

Vettel első győzelme a Red Bullal a hatalmas kínai káoszban

FORMA-1

Belsőkamerás videón Lando Norris szenzációs esős köre a Kínai Nagydíjról

Motorsport.hu
2022/02/25 09:14
A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner először válaszolt a sajtó kérdéseire az ukrán-orosz háború kezdete óta – többek között az Uralkaliról, Nyikita Mazepinről és az istálló anyagi helyzetéről is kérdezték.
Ajánlott Videón a Sainz-Alonso ütközés, ami Alonso futamába került

Csütörtök hajnalban tört ki az orosz-ukrán háború, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, azóta pedig rengetegen menekülnek a Magyarországgal szomszédos országból, és bár pontos adat nem érhető el, de az biztos, hogy több százan életüket vesztették tegnap.

A helyzetre reagálva a Haas csapata csütörtök este addig ki egy közleményt arról, hogy a barcelonai tesztek utolsó napján már nem lesz ott az autóikon az Uralkali felirat, Günther Steiner pedig a barcelonai sajtótájékoztatón így nyilatkozott a helyzetről:

„Tegnap eltávolítottuk a logóikat, a jogi dolgokat pedig majd jövő héten fogjuk rendezni, és ezekről egyelőre nem beszélhetek. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy ma még nem teszünk semmit, de a döntést már tegnap meghoztuk a csapattal.”

Az Uralkali elvesztésével jelentős mennyiségű pénzt vesztett az amerikai istálló, Steiner viszont hangsúlyozta, rendben vannak anyagilag, és csak kereskedelmi kérdések állnak előttük, a szezonra vonatkozó terveiken nem kell változtatniuk.

„A versenycsapat szempontjából nincs visszaesés, csak kereskedelmi kérdéseken kell végigmennünk. És ahogy el is mondtam, ezt a következő hetekben fogjuk megtenni. Anyagilag rendben vagyunk.”

„A döntés nincs hatással arra, hogy hogyan működik az istálló, vagy hogy hogyan terveztük el a szezont. A finanszírozás megszerzésének pedig több módja is van, nincs gond ezen a téren” – mondta Steiner a Motorsport.com-nak.

The Race értesülései szerint három lehetőség áll a Haas előtt: az A-terv, hogy más cégek szponzorációjából szerzik meg a kiesett bevételt, a B-terv, hogy ha nem tudnak elég szponzorációs pénzt szerezni, akkor Gene Haas kipótolja a fennmaradó összeget, a C-terv pedig az, hogy a csapattulajdonos egyedül pótolja a kieső pénzt.

További kérdés az is, hogy az Uralkalit a csapathoz hozó Nyikita Mazepin, akinek az édesapja tulajdonolja a céget, aki Vlagyimir Putyin üzleti köreibe tartozik, maradhat-e a csapatnál. Az orosz versenyző az utóbbi két napban lemondani a sajtótájékoztatóit.

Steiner Mazepin kapcsán azt mondta, „meg kell oldani” ezt a kérdést, viszont nem csak rajta múlnak a dolgok – utalt vélhetően az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciókra.

„A történések nem csak rajtunk múlnak. Kormányok is érintettek a dologban, nekem pedig nincs hatalmam felettük. Azt is látnunk kell, hogy hogyan alakul az ukrajnai helyzet” – tette hozzá a csapatfőnök Günther Steiner.