hero image
dppi

Steiner: Ártani fog a Red Bullnak Newey távozása

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Centiken múlt az év legbrutálisabb balesete az F2-ben (videó)

FORMA-1

Videón Hamilton szárnyalása a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről (videó)

FORMA-1

Eddig nem látott felvételek jelentek meg Vettel körözgetéséről Senna McLarenjével

FORMA-1

Videón Verstappen látványos monacói csattanása a Red Bullal

Motorsport.hu
2024/05/08 20:53
A Haas egykori Forma-1-es csapatfőnöke, Günther Steiner szerint Max Verstappen és a Red Bull kora a végéhez közeledik – és már idén meginoghatnak.
Ajánlott Lewis Hamilton full trendin jelent meg Monacóban

Max Verstappen 2021 óta háromszor lett világbajnok a Forma-1-ben, minden évben egyre magabiztosabban. 2021-ben csak a szezonzárón tudta bebiztosítani győzelmét, míg 2022-ben már négy futammal a vége előtt bajnok volt. 2023-ban aztán 22-ből 19 versenyt megnyert.

A Skynak nyilatkozó Günther Steiner szerint azonban mindennek vége szakad egyszer, Verstappen korának pedig hamarosan leáldozhat: „Minden egyeduralomnak vége van egyszer. Szerintem ez legkésőbb 2026-ban fog. Akkor jönnek az új szabályok a Forma-1-be és akkor fogja a Red Bull először használni a saját fejlesztésű motorját.”

A tervezőlegenda, Adrian Newey már nem fogja a bikás csapatot segíteni, miután a múlt héten bejelentette, távozik Milton Keynesből: „Furcsának találom, hogy jövőre már kezdhet is máshol” – mondta erről Steiner, akit „abszolút meglepett” a bejelentés:

„A Red Bull nagyon jó helyzetben van. Rövidtávon, Adrian távozása nem lesz nagy probléma. Hosszútávon, ez a koncepció megállja a helyét. A versenymérnököknek a legtöbbet kell kihozniuk ebből a nagyon jó autóból. Ehhez nincs szükség Adrianre. A jövő megtervezése az ő dolga, nem a pályán jelenleg folyó dolgok menedzselése.”

A Haas volt csapatfőnöke szerint viszont pont ez a probléma, Newey távozása „hosszútávon, már 2026-ban érződni fog.” Addigra Verstappen, amennyiben marad, még két bajnoki címet nyerhet a Red Bullal, amivel beállítaná Michael Schumacher rekordját, aki 2000-től 2004-ig ötször emelhette magasba a trófeát.

Az interjúban, mely még Lando Norris győzelme előtt zajlott, Steiner így fogalmazott: „Azonban úgy érzem, hogy egy másik csapat, például a McLaren vagy a Ferrari felzárkózhat a Red Bull mellé, ha egy jó fejlesztést hoznak.”

Norris végül megnyerte a Miami Nagydíjat, amin a McLaren egy nagy fejlesztési csomagot mutatott be, de Steiner arra is rámutatott, hogy a Ferrari Melbourne-ben is „nagyon erős” volt: „Épp emiatt nem adtam még fel a reményt, hogy még idén látni fogunk pár csatát.”