A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella szerint nem vállalnak különösen nagy kockázatot azzal, hogy a legnagyobb 2023-as fejlesztési csomagjukat a sprintfutammal tarkított Azeri Nagydíjra időzítették.

A McLaren saját bevallása szerint is egy félkész autóval kezdte meg a 2023-as Forma-1-es szezont, miután a 2022 szeptemberében meghatározott fejlesztési irányvonal szerint készülő új alkatrészeik csak az év negyedik versenyére készülnek el.

A szokásos három szabadedzés helyett azonban csak kettő – vagy ha tényleg átmegy a Motorsport Világtanácson az F1 szabályváltoztatási terve, akkor csak egy – szabadedzése lesz a McLarennek arra, hogy az időmérő és a pontszerző helyekért folytatott versenyek előtt kiismerjék az új autójukat.

Andrea Stella csapatfőnök azonban egyáltalán nem aggódik emiatt, mivel szerinte egyetlen szabadedzés alatt is rengeteg szenzorral fel tudják szerelni az autójukat, amely a szükséges tesztekhez kell.

„Ha csak nem látunk valami teljesen abnormális értéket, akkor relatíve könnyű lesz leellenőrizni a fejlesztéseket” – nyilatkozta Stella a RACER-nek.

„Szerencsére eddig a korrelációnk remek volt a pályán kapott adatok és a szélcsatorna között, ezért is döntöttünk úgy, hogy egy olyan hétvégén is felrakhatjuk az autónkra a fejlesztéseket, amelyen a sprint miatt kevesebb időnk jut a tesztelésre.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL