Már eddig is sokan nézték rossz szemmel a Red Bull háza táján zajló F1-en kívüli dolgokat, ám most újabb szereplő kapcsolódott be az ügybe.

Az idei Forma-1-es szezon eddigi legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner elleni belső vizsgálat volt, melyet azt követően indítottak, hogy egy volt női alkalmazott helytelen viselkedéssel vádolta meg őt.

A vizsgálat Horner felmentésével zárult, ami többeknek sem tetszett, például a nőjogi aktivistaként ismert Alesha De Freitas aktivistának sem, aki nagyobb nyilvánosságot adhat az ügynek, mint amire Horner és a Red Bull vélhetően vágyna.

De Freitas aggodalmát fejezte ki a Red Bull által lefolytatotthoz hasonló belső vizsgálatok átláthatósága és hatékonysága miatt, különösen az olyan nagy népszerűségnek örvendő területeken, mint a Forma-1.

"A nők nem bízhatnak abban, hogy panaszaikat megfelelőin kivizsgálják, ezért jó lenne megvizsgálni, hogy ebben az esetben ez valóban így történt-e? Ami a Red Bull női alkalmazottjával most történik, az ismét csak arra világít rá, hogy hatalmas kockázattal jár egy ilyen ügyet a nyilvánosság előtt vállalni."

"A legaggasztóbb azonban az, hogy a vizsgálatot a Red Bull megbízásából végezték, azonban annak részletes eredményét nem hozták nyilvánosságra, így pedig hogy bizonyosodhatunk meg arról, hogy a megfelelő eljárásrendet követték? - tette fel a kérdést De Freitas, majd így folytatta: "A Forma-1 legfelsőbb köreiben több befolyásos, érinthetetlennek tűnő személy is van, ez pedig a zaklatás számára ideális környezetet teremthet."

Korábban a csapaton belül is többen gondolták úgy, hogy a történtek után Hornernek távozni kellene, többek között Verstappen apja, Jos Verstappen is, ám a csapatvezető végül a helyén maradt.

Hogy milyen folytatása lesz az ügynek, az egyelőre még kérdéses, mindenestre az, hogy a nőjogi szervezetek és aktivisták is beszálltak, semmiképpen sem töltheti el nyugodtsággal az érintett feleket, ráadásul az is könnyen előfordulhat, hogy az érintett női alkalmazott a munkaügyi bírósághoz fordul, ami teljesen a nyilvánosság elé vihetné a történteket.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL