Az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm megerősítette, hogy változni fog a pontszámítás a Forma-1-ben, miután Max Verstappen tavaly nagyon furcsa körülmények között lett világbajnok.

A tavalyi Japán Nagydíjon szerezte meg második világbajnoki címét Max Verstappen, azonban mindez nagyon bizarr körülmények között vált hivatalossá – sokáig úgy tűnt, hogy csak később biztosítja be a címét a holland, aztán jött a hivatalos kiírás, hogy megvan az újabb cím Verstappennek.

A kalamajkát az okozta, hogy mindössze 28 kört tett meg a mezőny Japánban, ami alapján a legtöbben azzal számoltak, hogy nem fognak teljes pontokat osztani a top 10-nek, mivel a mezőny nem teljesítette a versenytáv 75 százalékát.

Hogy mégis így lett, annak elég furcsa oka van: az Forma-1 pontos szövegezése arról szól, hogy akkor lép életbe ez a fent említett, a pontok számát csökkentő szabály, ha egy futamot megszakítanak, és nem tudnak később újraindítani, míg a Szuzukában a pályán intették le a versenyt.

Az FIA elnöke aztán az FIA díjátadó gáláján megerősítette, hogy a bizarr helyzet után változni fog a pontszámítás, és az eddig csak a pályán be nem fejezett versenyekre vonatkozó szabály azokra a futamokra is vonatkozni fog, amelyek a pályán érnek véget, és nem érik el a versenytáv 75 százalékát.

Mohammed bin Szulajm erről így nyilatkozott: „Igen, változni fog a pontszámítás. Az új sportigazgató, Steve Nielsen javítani fog rajta. Először is, készítettünk egy teljes beszámolót még a következő verseny előtt, amit kiraktunk az FIA weboldalára – korábban még sosem történt ilyen!”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL