A Ferrari új csapatfőnöke, Frederic Vasseur elmondta, hogy nem lesz náluk első számú pilóta, kivéve abban az esetben, ha azzal javítani tudnak a bajnoki esélyeiken.

Ez tehát elméletben azt jelenti, hogy Charles Leclerc és Carlos Sainz azonos státusszal vág neki az idei szezonnak, Vasseur azonban a bajnoki győzelmet tűzte ki, így ha a helyzet úgy kívánja, akkor be fogja áldozni egyik pilótáját.

„A helyzet világos. Ez minden csapatnál így van. Két remek versenyzőnk van, akik képesek elvégezni a munkát. Megvan a kapacitásunk arra, hogy egyforma körülményeket, autót és támogatást nyújtsunk nekik. A lényeg az, hogy a célunk a győzelem a Ferrarival és a Ferrariért” – mondta a francia többek között a RaceFansnek.

„Nem lesz első és második számú versenyző. Ha egy ponton azonban lépnünk kell, akkor én lépni fogok. Nem számít, hogy melyik irányba. Ha a szezon egy pontján tennem kell valamit, akkor cselekedni fogok” – tette egyértelművé.

Azt is kihangsúlyozta viszont, hogy csak akkor fog előnyben részesíteni valakit, ha a másiknak már nincsen reális esélye a bajnoki címre. „Nem arról van szó, hogy júniusban vagy szeptemberben kell ezt eldönteni. Akkor kell ezt megtenni, amikor már egyértelmű, hogy egyikőjük sokkal jobb helyzetben van.”

Leclerc idén a Ferrarival való megállapodása utolsó előtti szezonját kezdi meg, és tavaly Mattia Binotto távozása kapcsán már lehetett olyan hangokat hallani, hogy a monacói nem feltétlenül elégedett a csapat működésével, hiszen az erős kezdés után sok hiba miatt esélyük sem volt a bajnokságra.

Vasseurt is megkérdezték Leclerc szerződéses helyzetéről, de ő határozottan elmondta, hogy most a csapat teljesítményének javítása lesz a cél, és ha ez sikerül, akkor a pilóták is jobban fognak bízni bennük.

„Úgy vélem, még mindig elég sok hónap van hátra Charles kontraktusából. Én azonban nem akarok most ezzel foglalkozni. Nem lenne jó így kezdeni az együttműködést. Most a sport oldalára kell koncentrálnunk, az eredményekre. Ez olyan, mint egy házasság. Ha mindkét oldal boldog, akkor folytatják együtt.”

„Most viszont nem ez a prioritás, jó a kapcsolatunk és lesz időnk még beszélni erről. Most az egyetlen fontos téma az, hogy növeljük a teljesítményt és jó eredményeket érjünk el.”

Vasseur végül még kiemelte, hogy ugyan dolgozott már korábban Leclerc-rel, de ettől még ugyanolyan jónak tartja Sainzot is, akit egyébként a múltban többször is megpróbált leigazolni a saját csapatához.

„Már akkor elkezdtem Carlosszal és a menedzsmentjével beszélni, amikor a Renault-nál voltam, hogy megpróbáljunk megállapodni 2017-re vagy valami ilyesmi. Ő viszont egy picit később csatlakozott, amikor én már a Saubernél voltam, de akkor is megpróbáltam odavinni őt, de nem sikerült.”

„Ezek után azt mondtam, úgy tudok csak vele együtt dolgozni, ha ahhoz a csapathoz megyek, ahol ő van! Mindig is remek kapcsolatunk volt. Bízom benne, és megmutatta már, hogy képes a győzelemre. Ez igazán fontos a csapatnak. És újra szeretném kiemelni, hogy nem lesz első és második számú pilóta.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL