Megrendezték a Kanadai Nagydíj kvalifikációját is, ahol a piros zászló és az eső is megkavarta a kártyákat. Végül Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót!

A kvalifikáció előtt már biztossá vált, hogy a 2022-es évad kvali-királya, Charles Leclerc az utolsó helyről rajtolhat csak, függetlenül a szombati eredményétől, ugyanis a Ferrari motort cserélt a monacói autójában. A szabadedzéseken Verstappen és meglepetésre Alonso végzett az élen, így egy izgalmas időmérőre számíthattunk.

A Q1-ben meglepetésre kiesett a hétvége eddigi részében kiválóan teljesítő Sebastian Vettel, de a két AlphaTauri, tehát Gasly és Cunoda kiesése sem volt várt. Mellettük még Stroll és Latifi búcsúzott, ugyanakkor továbbjutott a két Haas és Albon is az esős körülmények között.

A Q2-re elkezdett felszáradni a pálya, mivel elállt az eső, ugyanakkor drámából így sem volt hiány, hiszen pár perc után Albon és Perez is a falba állt. Előbbi még ki tudott tolatni és folytatni tudta, ugyanakkor a Red Bull mexikói pilótája nem tudta kihúzni az RB18-as orrát a falból, így kénytelen volt feladni.

A pályán ekkor meglengették a piros zászlót, így a pilóták visszatértek a bokszba, miközben az élen Fernando Alonso állt. Az újraindítás után természetesen elkezdtek javulni a köridők, a pálya felszáradásával egyetemben. Verstappen hamar az élre állt az intereken, míg Leclerc a büntetés tudatában nem hajtott pályára.

Leclerc mellett a motorproblémákra panaszkodó Norris sem futott mért kört, így két kieső hely maradt rajtuk és Perezen kívül. Az utolsó percekben aztán jött a tűzijáték és a folyamatos javulás. Mick Schumacher előbb az ötödik, majd a harmadik legjobb időt szerezte meg.

A végén Alonso állt az élre, de Verstappen a végén visszavette a vezetést. Albon a tizenkettedik helyen búcsúzott, míg az utolsó pillanatban Ocon ütötte ki Bottast az utolsó továbbjutó helyről. A pálya folyamatos száradása olyannyira nagymértékű volt, hogy a Q3 végére akár a slickek is kilátásba kerültek.

Az első köröket azonban mindenképpen átmeneti gumikon kellett teljesíteniük a pilótáknak, a Mercedesnél pedig meg is jelent a pattogás. Folyamatosan gyorsult a pálya, de a slickekre már nem volt lehetőség, egyedül George Russell rakta fel a lágyakat, ugyanakkor nem volt tapadása és meg is csúszott.

Verstappen az élre állt, akit Sainz és Magnussen követett, de Hamilton a végén feljött a második helyre, mielőtt az utolsó köröket kezdték volna. Carlos Sainz azonban nagyon gyors volt, de célegyenesben megcsúszott és a második helyre jött be, de csak addig, amíg Fernando Alonso át nem haladt a célvonalon, ugyanis az Alpine spanyolja egy szenzációs körrel a második helyre ugrott fel.

A top 10:

  1. Verstappen, Red Bull
  2. Alonso, Alpine
  3. Sainz, Ferrari
  4. Hamilton, Mercedes
  5. Magnussen, Haas
  6. Schumacher, Haas
  7. Ocon, Alpine
  8. Russell, Mercedes
  9. Ricciardo, McLaren
  10. Csou, Alfa Romeo

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL