A Red Bull világbajnoki címvédője továbbra is hadilábon áll a sprintfutamos lebonyolítással, amit csak tetéz, hogy Bakuban ismét megújulhat a formátum. Max Verstappen pedig egyre hangosabban fejezi ki nemtetszését a témában.

A holland versenyző eddig sem volt nagy híve annak, hogy megpróbálják megváltoztatni a hétvégék formátumát, de miután kiderült, hogy a szezon első sprinthétvégéje új lebonyolítás szerint kerülhet megrendezésre, Verstappen még határozottabban beszélt elégedetlenségéről.

Szerinte mindez „a sport DNS-e ellen szól”. „Szerintem egyáltalán nincs benne az F1 DNS-ében, hogy ilyen sprintfutamokat tartunk. Az F1 arról szól, hogy a legtöbbet hozd ki az időmérőből, majd legyen egy nagyszerű vasárnapod.”

„Ez a sport lényege, és nem értem, miért kéne ezen változtatni. Az akció szerintem már most is jó, és hogy lehetne még jobb? Úgy, ha még közelebb hozzuk egymáshoz a csapatokat a költségek terén, és akkor még több csapat harcolhat a győzelemért. Ebben az esetben a show önmagától jó lenne. Ha hat-hét csapat menne a győzelemért, az őrületes lenne.”

Verstappen szerint ráadásul az F1-nek inkább csökkentenie kéne az egy hétvégén tartandó események számát, nem növelnie, mert már így is elég „intenzív” a szezon a sok verseny miatt. „Amikor ennyi mindent akarunk csinálni, a hétvége csak még intenzívebb lesz, miközben már így is sok a futam. Nem ez a helyes módja ennek.”

„Értem, hogy minden napra izgalmakat akarnak, de akkor talán jobb lenne rövidíteni a hétvégén; legyen csak szombat és vasárnap, és akkor az a két nap lehet izgalmas. Most már olyan szezonok is jöhetnek, amikor 24-25 versenyed van, de ha még ehhez kezdünk hozzáadni dolgokat, akkor számomra már nem éri meg. Nem fogom élvezni.”

A kétszeres bajnok szerint pedig a sprintek elsősorban amúgy sem az izgalomról szólnak. „Számomra a sprintfutam csak a túlélésről szól, nem a versenyzésről. Amikor gyors az autód, inkább nem kockáztatsz semmit, ezért csak próbálok túlélni, és biztosítani, hogy vasárnapra minden rendben legyen” – fogalmazott Verstappen.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL