A Ziggo Sports elemzője, Robert Doornbos szerint Max Verstappen új energiát adott Adrian Neweynak, hogy ismét remekműveket alkosson, ami szerinte idén sikerült is.

A 63 éves Adrian Newey hosszú és lenyűgöző karriert tudhat maga mögött a Forma–1-ben. A Red Bull Racing tervezője három különböző csapattal tízszer nyerte meg a konstruktőri bajnokságot, és hét különböző pilótával a versenyzői bajnokságot. Robert Doornbos szerint nincs olyan, aki felül tudná múlni Newey munkáját.

Konstruktőrként legutóbb 2013-ban nyert egy Newey által tervezett autó, akkor Sebastian Vettel és Mark Webber révén a Red Bull diadalmaskodott. A legutóbbi egyéni címet a tavalyi szezonban Max Verstappennek köszönhetően nyerték meg. Az elmúlt években úgy tűnt, hogy a brit tervező főként a Forma–1-en kívüli projektekkel foglalkozik, de úgy tűnik, hogy ismét a királykategória kerül a középpontba.

Doornbos a Motorsport.com-nak adott interjúban elmondta, hogy úgy véli, ez a figyelem nagyrészt Verstappennek köszönhető. A holland állítólag új energiát adott a tervezőnek, aki újra rákapott a tervezés ízére. Doornbos azt mondja, őt is lenyűgözte az RB18, Verstappen és Sergio Perez új autója, sőt, Newey zseniális remekművének nevezi.

Az idei szezonban bevezetett új szabályokkal a Forma–1 azt reméli, hogy a mezőny közelebb kerül egymáshoz, és több csapat küzd majd a győzelmekért vagy akár a bajnoki címért. Doornbosnak jó érzése van ezzel kapcsolatban, és úgy gondolja, hogy különösen a Ferrari fog nagyot lépni. Az olasz csapat már két éve nyeretlen, így szerinte a Ferrarinak tulajdonképpen kötelessége ezt megtenni.

A McLaren is versenyben lehet a győzelmekért az idei szezonban. A tavalyi Olasz Nagydíjon Daniel Ricciardo 2012 óta az első győzelmét szerezte a csapatnak, Doornbos szerint pedig a McLarent gyakrabban láthatjuk majd versenyben a győzelmekért és a dobogókért a 2022-es szezonban. A Ziggo Sports elemzője szerint az is csak jót tenne a Forma–1-nek, ha nemcsak a Mercedes és a Red Bull Racing, hanem a Ferrari és a McLaren is a dobogós helyekért harcolhatna.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL