Jacques Villeneuve a Cashgate-et felelevenítve közölte, az angol-osztrák Forma-1-es csapat költségvetési plafonon átlépése nem minősül csalásnak, Flavio Briatore csapatának 90-es évek közepi ügyeivel szemben.

A 2021-es költségvetési plafon megsértése miatt kirobbant Cashgate csak egy a Forma-1 rengeteg botránya közül. 70 év alatt rengeteg csapat került bajba szabálytalan alkatrészek vagy a szabályokat megsértő lépések miatt, amelyre az FIA rendre büntetéssel válaszolt.

A legújabb esetben a Red Bull csapatát hétmillió dollárra, valamint a szélcsatornában eltölthető idejének 10%-os csökkentésére ítélte a szövetség. ez azonban a versenytársak nagy részének nem elég szigorú, szerintük ez nem illik súlyosságban a kihágáséhoz.

A csapat 2,2 millió dollárral lépte túl a határt, ebből pedig 1,4 millió egy általuk le nem jelentett adójóváírás révén keletkezett, az FIA azonban úgy találta, szándékos megtévesztésről nincs szó ez ügyben.

Az esettel kapcsolatos sok kommentár között jelent meg 1997 világbajnokának, Jacques Villeneuve-nek a hangja is. A kanadai taglalva a Red Bull ügyét, beszólt a régi rivális Benettonnak is, akiket 1994-ben egy szabálytalan kipörgésgátló használatával vádoltak. Villeneuve a formule1.nl-nek írta a következőket:

„A Cashgate-ügy nem fog ártani a sportnak. Még a McLaren gigászi százmillió dolláros bírsága (a 2007-es kémbotrány miatt – a szerk.) sem ártott neki. Az ítélet és a büntetés számomra még nem egyértelműsítette, hogy mit szabad és mit nem, valamint, hogy milyen büntetés jár érte.”

„Aztán ott volt az adókedvezmény, ami nélkül a túlköltekezés egymillió alatt maradt volna. Nem igazán tudom megmondani, ez elég súlyos büntetés-e, de ez semmiképpen csalás. Csalás az, amikor hazudik valaki a kipörgésgátlóról. Nem hiszem, hogy a kihágásuknak döntő hatása volt a bajnokság kimenetelére, a Red Bull olyan erős, hogy amúgy is nyertek volna.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL