hero image
Twitter/Mercedes

Vissza a feketéhez – a Mercedes is leleplezte idei autóját!

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Videón a 2024-es F1-es tesztek leggyorsabb köre – on-board a Ferrarival!

FORMA-1

Videón, ahogy lelassul a Red Bull a bahreini F1-es teszteken

FORMA-1

Amatőr felvételen a kiszivárgott 2024-es Red Bull (videók)

FORMA-1

Együtt tesztelt Hamilton és Alonso Spanyolországban

Motorsport.hu
2023/02/16 12:25
A Mercedes a szerdai nap délelőttjén mutatta meg a nagyvilágnak a W14-re keresztelt idei autóját, amellyel az istálló visszatért a 2020-ban és 2021-ben használt kinézethez, hiszen az ismét fekete színben pompázik.
Ajánlott 39 éves lett Lewis Hamilton

A csillagosok Silverstone-t választották a leleplezés helyszínéül, ennek pedig az az egyszerű oka volt, hogy az esemény után nem sokkal pályára is gurultak az autóval. A legújabb modell pedig most a kinézet szempontjából visszatért a két évvel ezelőtt használthoz.

Mindez azt jelenti, hogy az autó teljesen fekete lett, festés szinte alig látható rajta, hiszen az alakulat a súlycsökkentés érdekében a legtöbb részt csupaszon hagyta, így sok esetben csak a szénszálas anyag látható.

A bemutatón természetesen jelen volt Toto Wolff csapatvezető, Lewis Hamilton és George Russell, valamint az újdonsült tartalékosuk, Mick Schumacher is. Az osztrák szakember a következőképpen nyilatkozott: „Mindig az a reményünk és az elvárásunk, hogy a világbajnoki címért harcolhatunk. Az ellenfeleink azonban nagyon erősek voltak tavaly, így fel kell rájuk zárkóznunk.”

„Az élen való versenyzéshez rugalmasság, csapatmunka és eltökéltség kell. Mi viszont minden kihívással szembenézünk, a csapatot helyezzük előtérbe, és egyetlen lehetőséget sem hagyunk ki, hogy az utolsó milliszekundumot is kihozzuk a csomagból. Idén mindent beleadunk, hogy visszatérjünk az élre.”

Ami pedig a feketéhez való visszakanyarodást illeti, Wolff is megerősítette, hogy elsősorban a tömegcsökkentés jegyében léptek erre az útra. „Tavaly túlsúlyosak voltunk. Idén megpróbáltunk rájönni, hol tudunk faragni ebből. A történelem most tehát ismétli önmagát. Látható, hogy az autó egyes részei csupasz karbon, míg más részek matt fekete kinézetet kaptak.”

„Amikor 2020-ban feketére váltottunk, az elsődleges tényező a sokszínűség és az egyenlőség elősegítése volt. A fekete szín részévé vált a DNS-ünknek, ezért örömmel hozzuk azt vissza.”

Technikai oldalon a W14 eközben tele van érdekes megoldásokkal, de az autó alapvető koncepciója, vagyis az oldaldobozok elhagyása nem módosult jelentős mértékben, bár azért bőven látni eltéréseket 2022-höz képet. Az istálló pedig abban reménykedik, hogy a tavalyi hibákat kijavítva most ismét harcban lehetnek a végső győzelemért.