Toto Wolff csapatvezető szerint semmi sem garantálja azt, hogy a Mercedes hamar vissza fog térni korábbi sikerességének szintjére a 2022-es nehézségeket követően.

A Mercedesszel 2013 óta most esett meg először, hogy egyik bajnokságban sem tudtak diadalmaskodni. Hét egyéni és nyolc konstruktőri címet nyertek zsinórban, 2022-ben viszont már az év elejétől hátrányban voltak a problémás autójuk miatt.

Az osztrák vezető most elmondta, hogy igyekeznek tanulmányozni olyan korábbi eseteket, amikor egy istálló domináns időszaka véget ért, mert meg szeretnék érteni, hogy mi siklott félre. Példának az őket megelőző két nagy korszakot, vagyis a Red Bull 2010 és 2013 közötti sikereit, illetve a Ferrari 2000-es évek elején látott menetelését hozta fel.

„Ha a Ferrarit nézzük, ők elveszítették a teljes felső vezetést és a top pilótájukat. Szerintem erre lehetne visszavezetni. A Red Bullnál eközben alapvetően változtak meg az erőforrásokra vonatkozó szabályok, nekik pedig nem volt gyári motorpartnerük” – mondta Wolff.

A Mercedes tehát ezt akarja most elkerülni valahogy, és minél hamarabb vissza akar találni a győztes formulához, melyet a V6-os korszak eleje óta élveztek. „Azt vizsgáljuk, hogy milyen okok vezettek odáig, hogy egy korszakot domináló alakulat hirtelen teljesítményt veszített.”

„Egészen jól vissza lehet ezeket vezetni: szabályváltozások, kulcsemberek távozása, alapvetően megváltozott gumik.” A 2022-es gyenge kezdés ellenére Wolff így is „elfogadhatónak” tartja csapata teljesítményét, és a szezon végi feljavulásuk szerinte jól jelzi, hogy még mindig megvan bennük az, ami a folyamatos győzelmekhez kell.

„Változtak a szabályok, mi meg elszúrtuk. Minden más alappillér a helyén maradt viszont, így nekünk csak finomhangolni kell a rendszereket, hogy megértsünk mindent. Én pedig 100 százalékban biztos vagyok, hogy ez a nehéz év kellett ahhoz, hogy a szervezet ismét motivált és energikus legyen.”

„Nyolc bajnokságot nyertünk egymás után. 100-nál is több futamot. A mostani gondok pedig visszahoztak minket a földre, jobban tudjuk értékelni a brazíliai győzelmünket is, és jobban értjük, mennyire nehéz visszajönni abból, ha nincsenek jó versenyeid.”

„Néhány év múlva, ha majd visszagondolunk erre, akkor azt fogjuk mondani, hogy szükséges volt. Én nemcsak egy vagy két évre figyelek, hanem tíz évre tekintek vissza, és el akarom mondani, hogy folyamatosan ott voltunk az elejében. Idén olykor elfogadható volt a teljesítményünk. Nyertünk egy versenyt. Tíznél is több dobogós helyet szereztünk, kettős győzelmet arattunk. Harmadikak voltunk a pályán, ez pedig tiszteletre méltó.”

Wolff azonban ennek ellenére sem akarja biztosra venni, hogy jövőre máris visszatérnek a korábbi sikerességük szintjére. „Sosem vagyok magabiztos. Nálam a pohár mindig félig üres, és sosem gondolom úgy, hogy elég jó munkát végzünk.”

„Nem vagyok benne biztos, hogy vissza tudjuk-e küzdeni magunkat a bajnoki harcba, mert el kell ismerni, hogy az ellenfelek is erősek. Mi azonban minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy magas célokat tűzzünk ki, melyeket aztán el is érünk” – zárta gondolatát Wolff.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL