hero image

A náci tisztelgés után visszavonták az orosz gokartos licenszét

OLVASS TOVÁBB
MOTORSPORTOK

Charles Leclerc szerezte a Ferrari első 2023-as pole-pozícióját az F1-es Azeri Nagydíjon!

MOTORSPORTOK

Videó: Gasly autója az edzésen kigyulladt, az időmérőn összetört

MOTORSPORTOK

Szinte minden autóban kicseréltek valamit a hajtásláncban az FIA enyhítése után

MOTORSPORTOK

Verstappen az élen az Azeri Nagydíj egyetlen szabadedzésén, bajban az Alpine

Motorsport.hu
2022/04/12 14:49
Az Olasz Automobil Szövetség (ACI) visszavonta Artem Szeverjukhin versenyzői licencét kedden. A döntést az orosz gokartos állítólagos náci tisztelgése miatt hozták meg, amelyet egy portugáliai futam után a dobogón mutatott be.
Ajánlott „Szerintem Ericsson eltalált” – ikonikus rádiózás és safety car mögötti ütközés Bakuból

A portugáliai Portimaóban rendezett junior gokart Európa-bajnokság egyik futamát követően Szeverjukhin nagy botrányt okozott, miután kiderült, hogy náci tisztelgéssel ünnepelte harmadik helyét a fiatal orosz a dobogón. Az orosz azóta sajnálatát fejezte ki, és kijelentette, hogy nem állt szándék a mozdulata mögött, sőt azt is, hogy nem támogatja a nácizmust.

Sajnálkozása ellenére tettének komoly következményei vannak. „Az igazgatótanács [az ACI] úgy döntött, hogy azonnali hatállyal visszavonja Szeverjukhin sportolói engedélyét, és egyúttal a sportfelügyelethez utalta, hogy az felmérje, kell-e további, a hatáskörébe tartozó szankciókat meghatározni" - olvasható az ACI közleményében.

A közleményben az ACI tudatta, hogy a Szeverjukhinnal szembeni fellépés elkerülhetetlen volt. „Szeverjukhin meggondolatlan cselekedetével nemcsak a minden sportot mindig is inspiráló egyetemes értékek, hanem az emberiesség, a méltóság és az állampolgárok együttélése iránti tisztelet hiányát is bizonyította".