ERŐSEN AJÁNLOTT

Videó: Hajszálon múlt a bizarr Red Bull-Sauber baleset a hungaroringi FP2-n
hero image
X/Porsche Motorsport

Vettel rendkívüli módon élvezte tesztjét a Porsche hiperautójával – küszöbön a nagy visszatérés?

Sebastian Vettel a 2022-es visszavonulása óta nem vezetett versenyautót éles körülmények között, a Porschéval teljesített tesztje azonban talán azt mutatja, hogy mindez a jövőben megváltozhat.

A Porsche nagyon készül az idei Le Mans-i 24 órás viadalra, amelyet júniusban rendeznek majd, ezért úgy döntöttek, hogy egy igazán komoly, 36 órás tesztprogramot teljesítenek a spanyolországi Motorland Aragon versenypályán. A márka gyári pilótái mellett azonban egy kakukktojás is kipróbálhatta a Porsche 963 Hypercart.

A négyszeres Forma–1-es világbajnok Vettel összesen 118 kört teljesített a keddi nap folyamán, ami nagyjából két F1-es nagydíj távjának felel meg. A német versenyző tesztjére azok után került sor, hogy múlt héten már kipróbálhatta az autót a Porsche központjában és a szimulátorban is.

„Az ülés beállítása, a szimulátorozás és a Weissach-ban történt próbamenet után máris jó érzések fogtak el” – mondta Vettel a teszt kapcsán. Rendkívül szórakoztató volt vezetni a Porsche 963-at itt Aragónban. Először persze hozzá kellett szoknom mindenhez és fel kellett vennem a ritmust.”

„A vezetési élmény egészen más, már csak azért is, mert tető van a fejed felett, és közben az autó tömegével és a gumikkal is máshogy kell boldogulnod.” A Penske Porsche Le Mans-ban egy harmadik autót is indítani fog. Mathieu Jaminet, aki nem vett részt a mostani teszten, már biztosan tagja lesz a harmadik autó felállásának. Hogy Vettelnek milyen esélyei vannak erre, az egyelőre kérdéses.

„A Porsche gyári versenyzői igazán segítőkészek voltak, és elmagyarázták nekem, mitől más vezetni ezt az autót és mihez kell hozzászoknom. Ez megkönnyítette a dolgomat” – tette még hozzá Vettel. A Porsche Penske Motorsport ügyvezető igazgatója, Jonathan Diuguid elmondta, „különleges lehetőség” volt számukra, hogy Vettel is tesztelhette az autójukat.

„Ő egy négyszeres Forma–1-es világbajnok. Hatalmas tapasztalata van a hibrid rendszerek és a nagyteljesítményű versenyautók terén. Az, hogy friss és egyedi perspektívája van arról, hogy áll jelenleg az autó, miközben visszajelzéseket is ad a rendszereinkről és a teljesítményről, különleges lehetőség. Örülünk, hogy ő is itt van. Nagy mosollyal az arcán szállt ki az autóból, ami örvendetes.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL