A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azt gondolja, hogy önmagában nem lenne megoldás, ha egy új versenyigazgatót neveznének ki az F1 élére, ugyanis a sportnak javítania kell a döntéshozatali folyamatán.

Az Abu Dzabi szezonzáró miatt rengetegen kritizálták a Forma-1 versenyigazgatóját, Michael Masit, többek között azzal vádolták, hogy az FIA saját szabályaival ment szembe, amikor a verseny utolsó köreiben nem minden lekörözött versenyző vehette vissza a körét.

Az éles kritizálók táborába tartozott a Mercedes-csapatfőnök Toto Wolff is, aki a rádióban azt mondta, hogy ’ez nagyon nem volt helyes’ – Hamilton Latifi balesete és a safety caros fázis nélkül minden bizonnyal megnyerte volna a versenyt és a világbajnok címet.

Wolff a szezonzáró után azt is elmondta, szerinte nem lenne megoldás önmagában az, ha Michael Masi helyére mást neveznének ki, ehelyett az F1-nek javítania kell a döntéshozatali folyamatán.

„Attól tartok, hogy nem lenne megoldás önmagában az, ha leváltanák a versenyigazgatót, ugyanis a teljes döntéshozatali folyamaton javítani kell. Az bizonyos, hogy a versenyigazgató hatalmas nyomás alatt van, ez pedig részben a mi hibáinknak is köszönhető.”

„Szerettem volna, ha következetesebb ítéletek születnek, mivel akkor sokkal kevesebb ellentmondásos szituáció alakult volna ki az év folyamán. Az utolsó, Abu Dzabi-i döntés pedig egyszerűen a legnagyobb hatással bírt.”

„Sportszakmailag katasztrofálisan jöttünk ki a dologból, mert ez döntötte el a világbajnokságot. De az elmondható, hogy a szezon során ide-oda születtek a döntések: néha mi jártunk jól ezekkel a döntésekkel, néha pedig nem” – idézte Wolffot a RacingNews365.

Az F1 pedig már be is jelentette, hogy részletes elemzést fognak készíteni az Abu Dzabi Nagydíj utolsó köreiről és a biztonsági autós szakaszról, az elemzésben pedig a pilóták visszajelzéseit is meg fogják hallgatni.

A német istálló csapatfőnöke bízik abban, hogy sikerül levonni a tanulságokat, és a jövőben javulni tud a Forma-1 ezen a téren.

„Magabiztos vagyok azt illetően, hogy a csapatok, a versenyzők az FIA és a sport együttműködésével képesek vagyunk megújítani a döntéshozatal módját, ami által erősebbé tehetjük a sportot.”

„Azt gondolom, hogy bár fájdalmasak az ilyen helyzetek, viszont lehetőséget is jelentenek arra, hogy jobbá váljon a Forma-1” – zárta Wolff.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL