A McLaren új Forma-1-es pilótája, Oscar Piastri a lehető legtöbb időt fogja pályán tölteni a tesztek előtt jövőre, hogy ezzel segítsenek őt felkészíteni első szezonjára, mondta el a csapatfőnök, Andreas Seidl.

Piastri, aki ezelőtt az Alpine utánpótlásában nevelkedett, miután a 2021-es Formula 2-es bajnokságot megnyerte, idén nem versenyzett, a McLaren azonban a júliusi Brit Nagydíj után leigazolta a Forma-1-be Daniel Ricciardo helyére.

Piastri több tesztnapot is elvégzett az Alpine 2021-es autójával idén, aztán a McLarennek is megengedte a csapat, hogy saját tavalyi autójukba ültethessék a pilótát a Paul Ricardon, hogy felkészülhessen az Abu Dzabiban rendezett szezon végi tesztre, ahol először ülhetett McLarenbe.

Miután az ausztrál először ült idei Forma-1-es autóban, Andreas Seidl csapatfőnök elmondta, még többször szeretnék tesztre küldeni a fiatalt, mielőtt a 2023-as szezon elkezdődik: „Januárban és februárban tervezünk még neki lehetőséget adni a régi autóval, csak hogy hozzászokjon a Forma-1-es gépekhez, mert manapság elég korlátozottak a lehetőségek tesztelés terén.”

Az újoncként érkező Piastrival Seidl szerint a csapat célja az, hogy a lehető legfelkészültebb legyen a versenyzésre a bahreini szezonnyitó előtt: „A következő évre a cél tiszta: azt akarjuk, hogy a kemény munkánknak hála, amikor Bahreinben az első versenyére érkezik, ne érezze úgy, hogy ez az első versenye.”

„Ez sok munkánkba fog kerülni, de tapasztalt csapat vagyunk, pontosan tudjuk, miket kell kipipálni a listánkon. Oscar egy roppant tehetséges pilóta, remek személyiséggel, szóval már nagyon várjuk, hogy nekiállhassunk a közös munkának.”

A McLaren Ricciardo szerződését a Lando Norrishoz képest folyamatos rossz teljesítménye miatt idő előtt felbontották. A csapatfőnök azonban mind Ricciardo jellemét, mind munkaetikáját dicsérte, mondván, ugyanilyen kapcsolatban reménykedik Piastrival: „Persze, minden pilóta különbözik, más személyiségek.”

„Ebből lehet az, hogy teljesen más lesz a kapcsolat a két pilóta között. De az, hogy más, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb vagy rosszabb lesz, elvégre, amilyen Lando, versenyzőként és emberként, és amilyennek eddig Oscart megismertük, nem látom, hogy lenne bármilyen probléma.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL