hero image

Egyes hírekkel ellentétben ezen a téren nem lesz változás az FIA-nál

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Keményen beszólt a McLaren versenyzője Oconnak Imolában

FORMA-1

Egészen különleges vendég érkezett Leclerchez Imolában (videó)

FORMA-1

Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

FORMA-1

Látványos felvételek érkeztek az F1-es imolai hétvégéről

Motorsport.hu
2023/01/12 09:14
Az F1 versenyigazgatói szerepköre a 2021-es szezon vége óta folyamatos kérdéseket vet fel, most azonban kiderült, hogy bizonyos szinten legalább lesz némi folytonosság 2022 után.
Ajánlott Videós jelenetek az imolai második F1-es szabadedzésről

A Nemzetközi Automobil Szövetség a 2021-es abu dhabi botrány után a tavalyi évre átállt a két versenyigazgatós rendszerre. A posztot Niels Wittich és Eduardo Freitas váltakozva töltötték be, de mint kiderült, ennek is megvannak a maga hátrányai, a következetlenség pedig szinte minden eddiginél nagyobb volt.

Arról nem is beszélve, hogy az FIA az újítások ellenére is beleszaladt néhány komoly fiaskóba. Ott volt például a Japán Nagydíj, ahol az eső áztatta futam elején egy darus kocsit küldtek be a pályára Carlos Sainz balesetét követően, miközben a mezőny még nem kapta meg a piros zászlót.

Pierre Gasly majdnem össze is találkozott az említett munkagéppel, és elképesztően kikelt magából ezek után, mert sokakban visszatértek Jules Bianchi tragikus kimenetelű balestének emlékei. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mi volt Max Verstappen bajnokká koronázása körül. Hosszú percekig lényegében senki sem tudta, hogy megnyerte-e a világbajnoki címet vagy sem.

Ezen a futamon egyébként Eduardo Freitas volt a versenyigazgató, akit azonban a szezon utolsó négy viadalán már nem láttunk, és azokat már végig Wittich vezényelte le. Egyes hírek szerint a portugál a Szuzukában történtekkel eljátszotta az FIA bizalmát, így ő idén már valóban nem tér vissza F1-es versenyigazgatóként.

Ezek után pedig kérdésessé vált Wittich szerepe is, akinek például az Amerikai Nagydíjon szintén volt egy blamás esete a Fernando Alonso autója körüli büntetéssel és a Haas óvásával.

A RaceFans azonban úgy döntött, rákérdez az FIA-nál, hogy Wittichet is leváltják-e 2023-ra, a szövetség szóvivője viszont elmondta, hogy az ő pozíciója nem forog veszélyben. Mohammed ben Szulajem elnök pedig hétfőn egy sajtótájékoztatón beszélt a tervekről.

Ő kifejtette, hogy a tavaly megkezdett rendszert, valamint a versenyigazgatók és versenybírák képzését továbbra is folytatni fogják, ami arra enged következtetni, hogy idén is legalább két versenyigazgató fog majd tevékenykedi az F1-es versenyeken, ennek azonban a pilóták vélhetően nem fognak örülni.