A Haas istállója a mai napon végre bejelentette, amit már egy ideje sejteni lehetett: Nico Hülkenberg három év kihagyás után az amerikaiakkal tér vissza az állandó mezőnybe, ami egyben azt is jelenti, hogy Mick Schumachernek távoznia kell a csapattól.

A most 35 éves német versenyző a 2019-es szezon végén hagyta el a királykategóriát, bár teljesen sosem távolodott el a sorozattól. Amellett, hogy teszt- és tartalékpilóta volt, összesen öt alkalommal ugrott be a Racing Point, illetve az Aston Martin egyik autójába éles futamon is a koronavírusos megbetegedések miatt.

2022 előrehaladtával pedig egyre inkább gyülekeztek azon pletykák, hogy jövőre akár teljes állású pilótaként térhet vissza, mivel a Haas vélhetően nem fogja meghosszabbítani Schumacher kontraktusát.

Hülkenberg honfitársa nehéz idényen van túl, az év első részében több komoly autótörése volt, Günther Steiner csapatfőnök pedig gyakran kritizálta őt a nyilvánosság előtt is, amiből már látszott, hogy nincs meg az összhang a felek között.

Ezek után pedig várható volt, hogy Schumachernek nem lesz már maradása a Haasnál, így csak az volt a kérdés, kit ültetnek majd a helyére. Steinerék pedig egy fiatal tehetség helyett most a nagy tapasztalatra szavaztak, hiszen Hülkenberg mögött már 181 F1-es futam áll, és sok istállónál megfordult a tízéves karrierje során.

Steiner a következőképp fogalmazott a bejelentés kapcsán, melyre egyébként magyar idő szerint csütörtök reggel került sor: „Természetesen nagy örömmel üdvözlöm Nico Hülkenberget ismét állandó versenyzőként a Forma–1-ben.”

„A Nico által hozott tudás és tapasztalat egyértelmű, hiszen közel 200 nagydíja van, és remek időmérős teljesítményre képes, miközben a versenyeken gyors és megbízható. Ezek az adottságok, párosulva Kevin Magnussen tapasztalatával egy igazán meggyőző és veterán pilótafelállást biztosítanak, melynek segítségével a csapat előrébb lendülhet a rajtrácson.”

„Nyilvánvalóan ez a célunk, és ezért is hoztuk vissza Nicót a Forma–1-be – osztja a nézeteinket, és kulcsfontosságú tényező lehet a csapattal egyetemben abban, hogy az idei szezonban lefektetett erős alapokra építkezhessünk tovább.”

„Nagyon boldog vagyok, hogy ismét teljes állású pilóta lehetek a Haasnál 2023-ban” – nyilatkozta Hülkenberg. „Úgy érzem, igazából sosem hagytam el igazán az F1-et. Örülök, hogy ismét lehetőségem nyílik azt csinálni, amit a legjobban szeretek, és szeretném megköszönni Gene Haasnak és Günther Steinernek a bizalmat.”

„Sok munka vár ránk, ha továbbra is a többiek ellen akarunk küzdeni a középmezőnyben, és már alig várom, hogy ismét részese lehessek a harcnak.”

Hülkenberg pedig nemsokára meg is kezdi a munkát a csapattal, hiszen jövő kedden Abu Dhabiban máris beülhet az aktuális autóba a Pirelli gumitesztje keretében, miközben fiatal pilótaként Pietro Fittipaldi fogja vezetni a másik masinát.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL