A Red Bullt vezető Christian Horner elismerte, hogy valóban hiba csúszott a gépezetbe a 2021-es szezonzáró végén látott események sorozatánál, amely ahhoz vezetett, hogy végül Max Verstappen lett a világbajnok.

Az Abu Dhabiban történt eseményeket már mindenki ismeri, Verstappen a futam legutolsó körében biztosította be első világbajnoki címét, miután megelőzte Lewis Hamiltont. Előtte azonban a biztonsági autós fázis nem egészen úgy zajlott, ahogyan azt megszokhattuk.

Hosszas viták, valamint az FIA átfogó vizsgálatát követően a szövetség elismerte, hogy Michael Masi versenyigazgató két hibát is vétett: az egyik az volt, hogy nem minden lekörözött pilóta vehette vissza a körét, csak azok, akik Verstappen és Hamilton között voltak. A másik pedig, hogy a lekörözöttek elengedése után rögtön újraindította a versenyt, és nem várt egy extra kört.

Az események hatására Masit végül elbocsátották, Horner pedig úgy érezte, hogy bűnbakot csináltak a versenyigazgatóból, és a Mercedes folyamatos nyomásgyakorlása miatt kellett távoznia posztjáról.

Egy új interjúban azonban most ő is elismerte, hogy nem zajlott minden a szabályok szerint azon a vitatott viadalon. „Egy hibát vétett, mert nem engedte el az összes lekörözött autót” – mondta a Cambridge Unionnak.

„Talán három lehetett a mezőny végén, akiknek ott kellett maradniuk. Ez volt az egyetlen hiba.” Horner azt nem tartotta problémának, hogy Masi rögtön a bokszba hívta a Safety Cart. „Szerintem hihetetlenül kemény volt, hogy bűnbakot csináltak belőle, főleg a nyilvánosság előtt, majd pedig rengeteg bántalmazást kapott online, és a szövetség nem igazán állt be mögé.”

„Sok olyan döntés volt tavaly, melyek szerintünk ellenünk szóltak, legyen szó a katari sárga zászlóról vagy a silverstone-i incidensről. Én viszont sajnáltam őt, mert több támogatást kellett volna kapnia a szezon után, mivel elképesztően nehéz helyzetben volt.”

A csapatvezető továbbra is úgy érzi, hogy az Abu Dhabiban történtek beárnyékolják Verstappen tavalyi teljesítményét. Ráadásul szerinte elég más lett volna a helyzet végkimenetele, ha a végén Hamilton nyeri meg a bajnokságot hasonlóan ellentmondásos módon.

„Néha azon tűnődöm, hogy miként közvetítették volna, ha Lewis Hamilton nyer az utolsó körben? Akkor ő lett volna a hős, nem pedig a gonosz?” Horner azonban Masi hibájától eltekintve is kihangsúlyozta, hogy Verstappen megérdemelte a címet.

„Az igazság az, hogy a bajnokságot egy szezon alatt nyerik meg, nem egyetlen futamon. Ahogy pedig Max vezetett, néha nem a legjobb autóban, amilyen teljesítményeket letett az asztalra; 100 százalékban megérdemelte a bajnokságot. Az ilyesmik pedig olykor előfordulnak. Vannak nehezen megítélhető döntések a sportban.”

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL