Helmut Marko úgy véli, hogy a Forma–1 korábbi versenyigazgatója, Michael Masi áldozat, és Lewis Hamilton viselkedése az Abu Dhabi Nagydíj után hozzájárult ahhoz, hogy az ausztrált menesztették a szerepéből.

Hamilton a téli szünetben visszavonult a közösségi médiától és a nyilvánosságtól, hogy a családjával tölthessen időt, és azóta elismerte, hogy az F1 volt az utolsó dolog, amiről beszélni akart. Eközben a Forma–1 világa azt a kérdést tette fel, hogy a hétszeres világbajnok esetleg távozik-e a sportágból, miután számos vitatható döntés - amelyeket Masi hozott Abu Dhabiban - miatt Max Verstappen lett a világbajnok.

Masit később menesztették pozíciójából, az FIA pedig kijelentette, hogy új pozíciót ajánlanak neki a szervezeten belül. Eduardo Freitas és Niels Wittich veszi át a versenyigazgatói feladatokat, őket Herbie Blash és egy, a futball videóbírói rendszeréhez hasonlító steward-csapat fogja támogatni.

Az FIA új elnöke, Mohammed Ben Szulajem által a múlt hónapban kidolgozott terv az Abu Dhabi eseményeinek részletes elemzését követően a sportág legmagasabb szintjén kívánja megreformálni a bíráskodást és a versenyigazgatóságot. Marko azonban úgy véli, hogy Hamilton hallgatása vezetett Masi eltávolításához, az osztrák szerint a 37 éves versenyző tehet a kirúgásról.

A német RTL műsorában folytatott beszélgetésben Marko elmondta: „Voltak egyértelmű jelek arra, hogy Hamilton nem vonul vissza, mert nem volt mozgás a versenyzői piacon. Ha Hamilton közölte volna a Mercedesszel, hogy visszalép, akkor elkezdték volna keresni az utódját. Ez azonban nem így történt, nem volt észrevehető."

„Hallgatásával csak azt akarta kifejezni, hogy elégedetlen a helyzettel és a döntésekkel. Ennek a viselkedésnek egy része később ahhoz is vezetett, hogy Masit eltávolították a szerepéből. Nem hiszem, hogy ez így helyes. Meg kell nézni az évek során nyújtott teljesítményét. Ha Masinak minden a rendelkezésére állt volna, amit most beírnak, könnyebb lett volna döntenie. Feláldozták.“ - tette hozzá Marko.

A barcelonai teszt alatt a Forma–1-től való távolmaradásáról Hamilton többek között a RacingNews365.com-nak is nyilatkozott: „Amint elmentem, teljesen kikapcsoltam. Ilyenkor általában nem beszélek senkivel. Az egész szünetben nem volt nálam a telefonomon, csak a családommal voltam. Általában inkább arról szólt, hogy jelen legyek, a pillanatnak éljek, emlékeket szerezzek.“

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL