hero image

Új technikai irányelveket vezet be az FIA a pattogás megoldására

OLVASS TOVÁBB
FORMA-1

Hamilton nagyot előzött Abu Dhabiban, majd jött a hiba

FORMA-1

Max Verstappen inkább meg sem szólalt

FORMA-1

Fontos bejelentés érkezett a magyarországi MotoGP-közvetítésekről

FORMA-1

Hamilton nagyot előzött a rajtnál Abu Dhabiban, de elhagyta a pályát (videó)

Motorsport.hu
2022/06/17 11:27
Az FIA új szabályt vezetett be, hogy a jövőben csökkentse a pattogások számát. Néhány technikai iránymutatást ad a csapatoknak, hogy megfelelően beállítsák autóikat, miközben folytatja a tárgyalásokat a csapatokkal a következő évekre vonatkozóan.
Ajánlott Hatalmas Ferrari-becsapódás az Abu-Dzabi Nagydíj második edzésén! (videó)

A delfinezés az idei szezonban bevezetett új szabályok miatt bukkant fel. Mivel az autót az úgynevezett Venturi-csatornán keresztül nyomják talaj felé, rövid idő után már nincs elég hely az autó és az aszfalt között. Ez azt eredményezi, hogy az autó felfelé ugrik egyet, majd a folyamat újraindul és a versenyzők az egyenesben ide-oda pattognak az autójukban.

Ez nem csak a teljesítmény csökkenését eredményezi, de a versenyzők egyre gyakrabban panaszkodnak az emiatt fellépő fizikai fájdalmakra is. Lewis Hamilton és George Russell például a múlt hétvégén Azerbajdzsánban rengeteget panaszkodott a jelenségre.

Az FIA széles körű megbeszéléseket tartott a színfalak mögött, és úgy döntött, hogy változtatásra van szükség. A szervezet többek között arra mutatott rá, hogy a versenyzők fizikai problémái miatt csökken a koncentrációjuk. A pilóták a pattogás miatt túlzottan elfáradnak.

A két technikai irányelv mellett, amelyek rövid távú megoldást hivatottak nyújtani, az FIA leül a csapatokkal, hogy középtávú megállapodásokat kössenek. Ezzel együtt kellene biztosítani, hogy a probléma tovább csökkenjen, sőt, akár ki is küszöbölhető legyen.

Az FIA méréseket végez, hogy kiderüljön, milyen gyakran és milyen erősen pattog egy-egy autó. Amint a megállapított felső határértéket túllépik, a csapatokat felszólítják, hogy állítsák be a hasmagasságot. Ha ezt nem teszik meg, kizárják őket, és vége a hétvégéjüknek.