A Forma–1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali elmondta, hogy „október elején” szeretnék véglegesíteni a 2023-as programot, amely minden bizonnyal kettővel több versenyt fog tartalmazni az ideinél.

A jelenlegi Concorde-egyezményben 24 versenyben húzzák meg a határt egy szezonban, és Domenicali a Liberty Media befektetőivel tartott megbeszélése során elhintette, hogy vélhetően el fogják érni ezt a számot 2023-ban.

Ez persze csak úgy lesz megvalósítható, ha a versenyeket és helyszíneket logisztikailag és földrajzilag is észszerűbben tudják elosztani, ezzel csökkentve az utazási és szállítási költségeket, valamint a károsanyag-kibocsátást.

„Szeretnénk megtartani a megfelelő momentumot a hatékonyság tekintetében, miközben a világ körül utazunk, és át kell gondolni, mi kell ahhoz, hogy a naptár márciustól novemberig működni tudjon világszerte” – mondta Domenicali.

„Óriási a kereslet a futamokra. Egyelőre persze még nem árulhatunk el semmi konkrétumot, mert a részleteket kell véglegesíteni. Arra számítunk, hogy kicsivel több versenyünk lesz, mint idén, de 25-nél kevesebb, az biztos.”

Hogy ez pontosan milyen pályák érkezését és kiesését jelenti, az még nem teljesen tisztázott, de azért vannak már biztos pontok. Jövőre ugyanis debütálni fog Las Vegas, megkezdi tíz évre szóló szerződését Katar, miközben szó van a Dél-afrikai Nagydíj visszahozataláról is, és ne felejtsük el Kínát sem.

Ezek megvalósulásához azonban néhány mostani helyszínnek mennie kéne, és elég valószínű, hogy jövőre nem lesz Francia Nagydíj, ahogyan egyre valószínűbb, hogy Belgiumba se fog ellátogatni a mezőny, ami viszont nagy szomorúságot váltana ki F1-es körökben.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL