Lewis Hamilton többször is beszélt már arról, hogy fekete bőrű pilótaként egyáltalán nem volt könnyű dolga eljutni odáig, ahol most tart, hiszen rengeteg megpróbáltatást kellett kiállnia. Most egy dokumentumsorozatban ismét e témát boncolgatta.

Hamilton, aki 2007-ben mutatkozott be a királykategóriában, mára statisztikailag a valaha volt legsikeresebb versenyzőnek számít, hiszen 100-nál is több futamgyőzelme, majdnem 200 dobogós helyezése és persze hét világbajnoki címe van.

Az utóbbi években pedig egyre erősebben kezdett kampányolni a sokszínűség és a befogadás mellett, szavait pedig általában tettek is követik. 2020-ban felállította például a Hamilton Bizottságot, miközben csapatával, a Mercedesszel létrehozták az Accelerate 25 programot, hogy segítsék az alulreprezentált csoportokba tartozókat eljutni a Forma–1-be.

A brit most a BBC One We Are England című dokumentumsorozatában tűnt fel, ahol arról mesélt, hogy milyen nehézségekkel szembesült karrierje során a bőrszíne és hovatartozása miatt.

„Szerintem a legnagyobb problémát az jelentette, hogy én voltam az egyetlen színesbőrű a pályán az édesapámat leszámítva. A legnagyobb vállalatoknál és cégeknél is hiányzik a sokszínűség minden szinten.”

„Nagyon kevés a vezető pozícióban lévő fekete személy, ezért hoztam létre a bizottságot, hogy feltárjuk, milyen akadályozó tényezők állnak a fiatal, alulreprezentált csoportok útjába, akik szeretnének bekerülni a sportunkba” – mondta a Hamilton Bizottság elsődleges feladata kapcsán.

Sok fiatal tehetség pályafutása túl korán ér véget amiatt, mert nem kapják meg a megfelelő pénzügyi támogatást és hátteret, ezért Hamilton reméli, a jövőben többen állnak majd be a nehezebb háttérrel rendelkezők mögé.

„Az a gond a sportunkkal, hogy drága. Ettől függetlenül azért elég sok ember és cég van odakint, akik szeretnének javítani a sokszínűségen és a befogadáson. Sokan akarnák közvetíteni a megfelelő üzenetet. Nemcsak arról van szó, mit csinálsz a pályán, hanem arról is, hogy miként mutatod be magad. Hogyan kezeled a helyzetet, amikor vereséget szenvedsz.”

A Mercedes pilótája pedig a jövőben is elkötelezetten fogja folytatni a sokszínűségért folytatott harcát, és csapatával együtt igyekszik minél többet tenni azért, hogy a feketék és más, színesbőrű emberek közül minél többen kapjanak lehetőséget a motorsportban.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL