Komoly vád éri a Haas Automation vállalatát: a NewsHour szerint megsértették az Oroszországot érő szankciókat, miközben a vállalat alelnöke cáfol.

Miután 2022 februárjában Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, az orosz névadó szponzorral rendelkező Haas F1-es csapata rögtön lépett, és szerződést bontott az Uralkalival, valamint a cég által szponzorált versenyzővel, Nyikita Mazepinnel.

A NewsHour szerint viszont nem szűnt még meg a Haas Automation kapcsolata Oroszországgal: a beszámoló szerint a 2014 óta érvényben lévő szankciókat megszegve a cég a mai napig kereskedik Oroszországgal.

Mindez a RATEP-en keresztül működhet a NewsHour állítása szerint, amely cég légvédelmi fegverek irányítórendszereit szállítja az orosz hadseregnek, és ezeket a rendszereket a Haas Automation által gyártott gépekkel teheti meg.

Az amerikai pénzügyminisztériumhoz és kereskedelmi minisztériumhoz a múlt hónap végén benyújtott dokumentumok szerint a RATEP-re is vonatkoznak a szankciók, amelyeket a Haas megszeghetett.

A Haas alelnöke, Peter Zierhut viszont tagadta, hogy a Haas Automation kapcsolatban állna Oroszországgal, és állítása szerint minden kapcsolatot megszakítottak az országgal tavaly márciusban, egy héttel a háború kitörése után.

A kijelentéssel szembemegy, hogy a NewsHour megvizsgálta a vámnyilvántartást, amelyből kiderült, hogy a Haas Automotive tavaly márciustól októberig 2,8 millió dollár értékű szállítmányt szállított közvetlenül Oroszországnak.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL