Az FIA elnöke mostanában folyamatosan a hírek középpontjában van, és legutóbb például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elhintette, akár már a jövő héten bejelenthetnek egy új gyártót, amely elkötelezte magát a 2026-os motorszabályok mellett.

A három év múlva érkező új motorformula alapvető reguláit még tavaly augusztusban fektették le, és mindez elég volt ahhoz, hogy az Audi igent mondjon az F1-es szereplésre. Egyelőre nem tudni, a Porsche is megérkezik-e, de állítólag még nem tettek le a szerepvállalásról.

Most pedig Mohammed bin Szulajm öntött némi olajat a tűzre azzal, hogy sejtelmesen megjegyezte, talán nemsokára egy újabb gyártó jelenti be hivatalosan is szerepvállalását, miután megegyeztek az FIA-val.

„Rövid időn belül, talán már a jövő héten egy újabb gyártó kötelezheti el magát a 2026-os motorszabályok mellett” – mondta nemrég az elnök a német Auto Motor und Sportnak. Arról, hogy pontosan kire utalhatott ezzel, csak találgatni tudunk.

A leginkább kézenfekvő megoldás vélhetően a Porsche vagy a Cadillac lenne, hiszen előbbi márka tavaly már majdnem megegyezett a Red Bull-lal, mielőtt az utolsó pillanatban mégis kútba esett volna az üzlet, azóta pedig egy másik lehetséges partnert keresnek maguknak.

A Cadillac eközben nemrég csatlakozott az Andretti F1-es projektjéhez, és közös erővel szeretnék elérni, hogy bebocsátást nyerjenek a sorozatba, amennyiben pedig esetleg mégis rábólintanának arra, hogy már rögtön saját erőforrással érkeznének meg, az vélhetően komoly lökést adna Michael Andretti terveinek is.

Mellettük egyébként még megemlíthetjük a Hyundai-t, náluk azonban Cyril Abiteboul újonnan kinevezett sportigazgató nemrég elmondta, hogy egyelőre nem érdeklődnek az F1 iránt, és inkább a ralit helyezik előtérbe, mert azzal tudják most leginkább támogatni az utcai autós szegmensüket.

Végül, de nem utolsósorban viszont lehet még egy gyártó, amely úgymond a semmiből jelentheti be szerepvállalását, méghozzá nem is akármelyik csapat oldalán. Egy ideje ugyanis már pletykaszinten előkerült a Ford érkezése, ráadásul a Red Bull-lal közösen.

Az amerikai márka ugyan nemrég nem akarta kommentálni ezeket a híreszteléseket, de egyértelműen nem is tagadták, hogy igazak lennének az F1-es belépésről szóló hírek. A Red Bull New York-i bemutatóeseményét pedig jövő héten, egészen pontosan február 3-án tartják, és esetleg előfordulhat, hogy ott nem is az új autót, hanem ezt a partnerséget jelentik be.

Fontos persze hozzátenni, hogy ezek mind csupán spekulációk, és Bin Szulajm mostanában szereti borzolni a kedélyeket a különböző hangzatos megjegyzéseivel, de azért elképzelhető, hogy van némi valóságalapja a dolognak. Jövő héten mindenesetre talán már okosabbak leszünk.

AJÁNLATOK A CÍMLAPRÓL